debat internacional

Polèmica al Regne Unit pel tractament d'una criatura de mesos en estat terminal

Mentre que els metges demanen que se'l deixi morir dignament, els pares, el Papa i Donald Trump exigeixen que sigui traslladat a l'estranger

fcosculluela39237368 gard170710205803

fcosculluela39237368 gard170710205803 / PETER NICHOLLS

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

El futur d'una criatura britànica de mesos en estat crític, afectat per una malaltia incurable, ha desfermat un debat internacional en què han mediat, fins ara, el Papa, Donald Trump, la primera ministra Teresa May i 350.000 firmants d'una petició exigint que el malalt sigui tractat a l'estranger. Una batalla en què d'una banda hi ha els pares, Connie Yates i Chris Gard, “vivint un infern”, com ells mateixos afirmen amb el cor trencat. La seva obsessió és mantenir amb vida el seu fill, en contra d'opinions científiques i sentències legals.

De l'altra hi ha els metges, demanant que s'evitin més patiments inútils a un pobre infant, víctima d'una cruel deficiència, que li ha causat danys irreparables. Charlie Gard, d'11 mesos, està internat en estat crític des del mes d'octubre passat a l'Hospital Great Ormond de Londres, el centre pediàtric més prestigiós del Regne Unit. Charlie no pot sentir-hi, veure-hi, plorar, o empassar, no es pot bellugar, ni respirar sense ventilació artificial. El cervell li ha deixat de créixer i només gràcies a les màquines a què està connectat segueix en aquest món.

RARA MALALTIA GENÈTICA

La criatura presenta una rara malaltia genètica que afecta les cèl·lules responsables de produir energia, una síndrome que causa una debilitat progressiva als músculs. Els metges que l'atenen creuen que no es pot fer res més per ell i no se li ha de prolongar el patiment “injustificadament”. Els pares, en canvi, volen emportar-se el nen a un hospital dels Estats Units, per sotmetre'l a un tractament experimental, que encara no s'ha provat en éssers humans, ni en animals i del qual han ofert pocs detalls.

“És el nostre fill, carn de la nostra carn i de la nostra sang. Creiem que hauríem de tenir el dret, com a pares, a decidir donar-li una oportunitat de viure”, va declarar Connie. La justícia anglesa, però, va donar la raó als metges i va prohibir el viatge del nen a l'estranger. Quatre tribunals diferents han arribat a la conclusió que la criatura ha de morir amb dignitat, incloent-hi el Tribunal Europeu de Drets Humans.

EL PAPA I TRUMP

Notícies relacionades

Quan totes les portes semblava que s'havien tancat per als pares de Charlie, van entrar en joc el Vaticà i la Casa Blanca recolzant-los. Tots dos oferien ajuda per acollir el nen desnonat. Una interferència que va causar malestar entre les autoritats britàniques. May va evocar al Parlament la disposició de l'Hospital Great Ormond a “considerar qualsevol oferta i nova informació” que pugui ser d'ajuda per a “un nen desesperadament malalt”. El ministre d'Afers Estrangers, Boris Johnson, va declinar oficialment la invitació de l'Hospital Nen Jesús a la Santa Seu.

Davant de tanta pressió, el cas es va tornar a reobrir ahir al Tribunal Superior de Londres. El jutge està disposat a examinar qualsevol nova prova sobre aquest tractament experimental i els seus suposats beneficis. Els metges asseguren que no existeix aquesta prova, els pares sostenen el contrari. La nova sentència s'espera per dijous, a mesura que creix l'enfrontament en aquesta disputa ètica i moral entre els que defensen el que creuen que és el millor per a Charlie.