EL TEMPS

Més de mig Espanya, en alerta per fortes tempestes o altes temperatures

A Catalunya hi ha avisos per calor a Lleida i per pluges a Barcelona, Girona i Tarragona

lluvialampollarevillas

lluvialampollarevillas / JOAN REVILLAS

1
Es llegeix en minuts

Trenta-sis províncies de 15 comunitats continuen aquest divendres en alerta taronja o groga per temperatures altes, fins a 39 graus, o per fortes tempestes que deixaran 30 litres per metre quadrat en una hora, informa l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

A Catalunya segueix l'alerta taronja per intensa calor a la província de Lleida, fins a 39 graus a la depressió central, i alerta groga per tempestes a Barcelona, Girona i Tarragona.

Aragó manté l'alerta taronja (risc important) per fortes tempestes a Terol i Saragossa, i alerta groga (risc) a Osca per valors màxims que pujaran fins als 39 graus; a Saragossa també hi ha avís groc per altes temperatures a la zona de les Cinco Villas i a la Ribera de l'Ebre.

Totes la províncies de Castella-la Manxa tenen alerta groga per tempestes, excepte Conca, que manté l'avís taronja en zones de muntanya on es preveu una precipitació acumulada de 30 litres per metre quadrat en una hora.

A les Balears, les illes de Mallorca i Menorca continuen amb avís taronja per valors que pujaran fins als 39 graus en zones de l'interior, la serra de la Tramuntana i al sud.

Castella i Lleó té activat l'avís groc per tempestes i pluges en totes les províncies que deixaran al voltant de 15 litres per metre quadrat en una hora.

Les comunitats de Madrid, la Rioja, el País Basc, Astúries, Cantàbria i les províncies de Càceres, Lugo, Ourense, Castelló, València i Jaén tenen avís groc per la formació de tempestes.

A Navarra hi ha alerta groga per temperatures de 36 graus al centre i en àrees pròximes a la ribera de l'Ebre.

Notícies relacionades

Aquesta situació de fortes tempestes es deu a la formació d'una gota freda, denominada tècnicament depressió aïllada en nivells alts (DANA), una borrasca en capes altes de l'atmosfera, a uns 10 quilòmetres d'altura, i que de vegades genera trombes d'aigua locals i altres pluges menys intenses, però més duradores en el temps.

L'Aemet avisa que amb l'alerta taronja hi ha un risc meteorològic important, fenòmens meteorològics no habituals i amb un cert grau de perill per a les activitats usuals, i amb la groga no hi ha risc meteorològic per a la població en general, encara que sí per a alguna activitat concreta.

Temes:

Estiu Temporals