Els Mossos vinculen l'autor del tiroteig de Gavà amb l'assassinat de Mont-Roig

Un individu de 44 anys armat amb un fusell d'assalt fereix dos policies locals

L'agressor, detingut després de fugir en cotxe, ha declarat que "buscava venjança"

Els Mossos d’Esquadra relacionen els fets amb els que van tenir lloc la setmana passada a Vilanova. / ATLAS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Un home armat amb un fusell d'assalthome armat amb un fusell d'assalt que, segons ell mateix va declarar, «buscava venjança» va sembrar ahir a la tarda el pànic al Baix Llobregat i el Garraf i fins i tot va fer témer que Catalunya estigués vivint el malson d’un atac gihadista. L’agressor, un individu de nacionalitat espanyola identificat com a Jorge C. C. i de 44 anys, va ferir dos policies locals de Gavà –un dels quals està greu– i va emprendre una desesperada fuga que el va portar primer als carrers de Sitges i després a una urbanització a Canyelles, on finalment va ser detingut pels agents que el perseguien.     

La policia investiga si l’episodi està relacionat amb dos assassinats que van tenir lloc dies enrere a Mont-roig –un home va ser localitzat mort al seu apartament– i a Vilanova i la Geltrú –un home va morir tirotejat a l’interior d’un bar–. No es descartava que el detingut, resident a Calafell, on havia exercit de veterinari, i sense antecedents policials, pogués ser l’autor dels dos crims. El mateix conseller d’Interior, Jordi Jané, va confirmar que la munició del tiroteig de Gavà i de l’assassinat de Mont-roig era la mateixa.

El primer episodi d’aquest incident es va produir al migdia al tanatori de Gavà. La policia local va rebre l’avís que hi havia un home amb una bossa negra rondant al voltant del lloc. Una patrulla d’agents s’hi va desplaçar i va intentar identificar el sospitós, vestit amb samarreta i pantalons negres i una gorra. Un agent es va acostar a peu a l’individu i li va demanar que s’identifiqués. En aquest moment, l’individu va treure l’arma i va disparar als policies. En concret, va efectuar cinc trets contra els agents. El policia que estava a l’interior del cotxe va intentar fer marxa enrere, però tot i així va ser tocat per les bales.

Un dels agents va rebre l’impacte de bala al genoll. El segon, el sergent que estava al cotxe, va tenir menys sort. El projectil el va tocar al coll i li va danyar la caròtida. Ahir va aconseguir sobreviure a una operació a vida o mort a l’Hospital de Bellvitge.

En un primer moment va salvar la vida perquè els seus companys, en concret un sergent de trànsit, van poder taponar la ferida amb les mans i van evitar que es produís una pèrdua massiva de sang.

EN UN ALFA ROMEO

L’agressor va iniciar llavors la fugida. Va pujar a un vehicle de marca Alfa Romeo i va arrencar. Els Mossos van aconseguir localitzar-lo a l’altura de Sitges i van disparar sis trets al vehicle. Dos el van tocar en un braç i en una cama, però el ferit va aconseguir continuar una fugida en què fins i tot havia intentat atropellar dos agents. Tot i les ferides, l’home es va dirigir a Canyelles, on va intentar ocultar-se a la urbanització La Muntanya de Mar. Allà va abandonar el cotxe, en què els mossos van trobar abundants taques de sang. Els policies van demanar llavors als veïns que es tanquessin a casa seva i que, si veien el sospitós, truquessin al telèfon d’emergències.

En aquest moment, desenes de mossos i de policies locals de la zona participaven en una autèntica caça a l’home a la qual també es va sumar un helicòpter policial.

        

Finalment, l’helicòpter va localitzar l’individu mentre fugia a peu i des de l’aire va anar guiant els policies. Poc després, els agents el van detenir en plena muntanya i el van traslladar a l’Hospital Clínic, on se’l va intervenir de les ferides.

Una vegada detingut, l’agressor va manifestar que «buscava venjança» però que no tenia res contra els policies a qui va disparar. Segons han informat a aquest diari fonts pròximes a les indagacions, el detingut va explicar que, al veure els agents, es va posar nerviós, va intentar anar-se’n, però que quan li van donar l’alto els va disparar. Una vegada immobilitzat, els policies van veure com l’home anava armat fins a les dents, ja que s’havia aprovisionat amb cinc carregadors per al ­fusell.

L’aparença de l’individu –molt moreno i amb barba–, el tipus d’arma utilitzada –un fusell similar a un Ak-42– i les víctimes de l’atac –uns policies– van disparar en un primer moment les alarmes que pogués tractar-se d’un atemptat gihadista, ja que complia gairebé punt per punt el patró de diverses accions comeses França. No obstant, les indagacions que es portaven a terme en paral·lel a la persecució conduïen els agents cap a una altra motivació de l’atac: una possible revenja relacionada amb el crim organitzat.

    

Notícies relacionades

En concret, les investigacions apunten que l’episodi està relacionat amb l’assassinat de Miguel Martín Vargas, un home de 63 anys que va aparèixer mort d’un tret a l’interior d’una vivenda de la localitat de Mont-roig (Baix Camp). De fet, el tiroteig es va produir quan a l’interior del tanatori de Gavà hi havia el cadàver d’aquest individu.

Els Mossos d’Esquadra també investiguen si el detingut està relacionat amb el tiroteig de la setmana passada a Vilanova i la Geltrú (Garraf), en el qual un home va irrompre en un establiment, va disparar mortalment a un cambrer i va deixar ferida greu la propietària del ­local. H