538 GRANADES

Trobat un arsenal de bombes de la guerra civil en un aqüífer de Terol

És un dels més grans que s'han trobat a Espanya

Part de l’arsenal trobat a Terol. / EUROPAPRESS / GUÀRDIA CIVIL

1
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil ha localitzat, al fons de l'aqüífer conegut com 'Los ojos del Río Jiloca' de Monreal del Campo (Terol), l'arsenal més gran d'explosius de la guerra civil trobat a Aragó i un dels més importants d'Espanya. En total s'hi han trobat 538 granades de morter del calibre 81 que possiblement van ser abandonades per alguna posició dels bàndols en guerra per evitar-ne la posterior utilització. Degut a la gran quantitat d'artefactes i la dificultat afegida del lloc on eren, ha calgut fer tasques de localització, extracció i posterior destrucció en diverses fases durant els mesos de maig i juny.

La troballa es va produir durant les tasques de recerca d'un veí d'aquest municipi terolès desaparegut a primers del mes de maig, concretament quan membres del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil d'Osca que participaven en el dispositiu reconeixien l'aqüífer.

Totes les granades trobades s'han traslladat en diverses remeses fins a una pedrera pròxima a Monreal del Campo, on han sigut neutralitzades de manera segura pels especialistes en desactivació d'explosius mitjançant l'explosió controlada.

Amb anterioritat a aquesta troballa, durant aquest 2017 la Guàrdia Civil de Terol ha atès més d'un centenar d'incidències relacionades amb artefactes explosius, cosa que suposa una cada tres dies aproximadament.

Notícies relacionades

En aquestes incidències s'han destruït un total de 41 artefactes explosius de diferents tipus (projectils d'artilleria, granades de mà, granades de morter i bombes d'aviació), provinents tots de la guerra. També s'han destruït 27 quilos de substàncies explosives i 950 detonadors.

El material que apareix a la província comprèn la pràctica totalitat del que van utilitzr els dos bàndols durant la Guerra Civil. Tant és així que durant l'any 2009 va aparèixer al terme municipal de Villarquemado (Terol) una bomba d'aviació que fins aleshores no havia sigut catalogada en cap altre lloc.