Can Ruti i Bellvitge, reconeguts per la seva excel·lència en cardiologia

Aquests dos centres compleixen, segons la Societat Espanyola de Cardiologia, els màxims estàndards de qualitat assistencial

fcosculluela18512639 hospitalet de llobregat    baix llobregat    03 03 2012    s170512162515

fcosculluela18512639 hospitalet de llobregat baix llobregat 03 03 2012 s170512162515

1
Es llegeix en minuts

La Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) ha atorgat l'acreditació d'excel·lència a les unitats d'insuficiència cardíaca dels hospitals de Bellvitge (l'Hospitalet de Llobregat) i Germans Trias i Pujol, més conegut com a Can Ruti (Badalona).

Aquestes dues unitats compleixen, segons la SEC, els màxims estàndards de qualitat assistencial, igual que 12 centres més d'altres comunitats, segons informa aquest dimecres l'Institut Català de la Salut (ICS).

La SEC estableix tres tipus d'unitats d'insuficiència cardíaca segons les seves característiques i el tipus d'hospital del qual depenen: comunitària, especialitzada i avançada.

En el cas de l'Hospital Universitari de Bellvitge, s'ha valorat que la Unitat d'Insuficiència Cardíaca fa trasplantaments de cor i ofereix un ventall assistencial per als malalts amb insuficiència cardíaca: des dels procediments més avançats fins a programes comunitaris d'atenció als pacients, en coordinació amb els equips d'atenció primària.

Aquest hospital és referent per una població de 2,5 milions de persones amb aquests problemes de salut i ha sigut pioner i impulsor de l'ús de dispositius mecànics d'assistència ventricular.

L'any passat va realitzar 17 trasplantaments de cor, un 30 % dels quals van ser urgents.

PIONERS

La Unitat d'Insuficiència Cardíaca (UIC) de l'Hospital Germans Trias ha sigut acreditada per la SEC per ser pionera a Espanya de les unitats multidisciplinàries de tot l'Estat.

Aquestes unitats estan compostes per professionals de cardiologia, medicina interna, medicina de família, geriatria, rehabilitació, psiquiatria, nefrologia, endocrinologia i nutrició, treball social i infermeria especialitzada, i permeten anticipar situacions potencialment de risc per als pacients, segons informa l'ICS en el comunicat.

La UIC de Can Ruti es va crear l'any 2001, i des d'aleshores ha atès més de 2.000 pacients, amb 43.000 visites d'infermeria i més de 35.000 visites mèdiques.

Notícies relacionades

Juntament amb el Servei de Cardiologia, la UIC ofereix tractaments especialitzats, com marcapassos amb resincronització cardíaca, desfibril·ladors implantables, teràpies de revascularització i implant de dispositius percutanis o tractaments inotròpics intravenosos, entre d'altres.

També compta amb atenció especial per a pacients fràgils durant el període vulnerable de transició després d'una alta hospitalària (primer mes), que facilita el trànsit per al seguiment per part dels metges de l'atenció primària.