ESBORRANY D'UNA NOVA NORMA

La Generalitat no preveu menjadors obligatoris als instituts, tot i l'ordre del Parlament

Famílies i entitats socials lamenten que el decret que prepara Ensenyament no doni valor educatiu al servei

La Fapac reclama que el menjar sigui gratuït a les escoles públiques per a tots els alumnes fins als 16 anys

lpedragosa18628598 comedor escolar160902230313

lpedragosa18628598 comedor escolar160902230313

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

El decret que regularà la gestió i el funcionament dels menjadors escolars a Ca-talunya no preveu l’obligatorietat d’aquest servei als centres educatius que fan jornada intensiva, la majoria instituts de secundària, malgrat que la setmana passada així l’hi va ordenar el Parlament a la Conselleria d’Ensenyament. El departament que dirigeix Meritxell Ruiz considera, en paraules d’una portaveu, que «cada centre educatiu podrà adoptar les mesures que en aquest sentit consideri necessàries», fet que dona via lliure perquè cada director d’institut –o el consell escolar del centre– decideixi segons la seva conveniència o interès.

L’esborrany del decret, que previsiblement s’aprovarà, segons Ensenyament, per al curs 2018-2019, actualitza la normativa de 1996 actualment en vigor. En la seva proposta d’article 2.2 preveu que els centres «d’activitat lectiva únicament de matí poden prestar el servei públic de menjador quan concorrin circumstàncies que així ho aconsellin». Aquesta formulació deixa la porta oberta perquè estudiants de secundària amb necessitats alimentàries puguin veure’s privats del dinar del migdia, que sí que rebien quan estudiaven primària, una etapa educativa en què, al tenir horari de matí i tarda, el menjador sí que és obligatori.

    La consellera Ruiz ha justificat la decisió al·legant que dinar a l’institut no és la solució al problema de la malnutrició infantil, una situació que requereix solucions de més abast alcance i calat. La titular d’Ensenyament ha insistit, en intervencions fetes recentment, que l’institut només garantiria una ingesta al dia, insuficient, al seu entendre, per assegurar la correcta alimentació d’un adolescent vulnerable.

Notícies relacionades

ESPAI EDUCATIU / «És un decret que, en els termes en què ara està redactat, només sembla preocupar-se per l’aspecte alimentari del menjador escolar, sense tenir en compte el valor educatiu del servei», lamenta Josep Oriol Pujol, director general de la Fundació Pere Tarrés, una organització que gestiona mig centenar de menjadors escolars a Catalunya. «No regula, per exemple, ni la formació ni la titulació que han de tenir les persones que atenen el menjador, que estan vistes com un servei complementari més», assenyala Pujol.

«En un moment en què l’educació està vivint una efervescència metodològica, aquest hauria de ser un temps educatiu, sempre d’acord amb la línia pedagògica que tingui cada escola», indica Jordi Estalrich, membre de la junta de la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac). Estalrich critica que «és una llàstima que el nou decret faciliti que algunes empreses facin negoci».