EL MERCAT IMMOBILIARI

I ara, un edifici al Masnou

El canvi de propietat d'un immoble sencer al costat de la platja de la localitat del Maresme dispara el temor dels veïns que viuen allà de lloguer

vvargas38708976 el masnou 02 06 2017  sociedad   fotograf a de un edificio q170604174905

vvargas38708976 el masnou 02 06 2017 sociedad fotograf a de un edificio q170604174905

4
Es llegeix en minuts
JOAN SALICRÚ / EL MASNOU

La gestió immobiliària convertida en especulació financera amb les regles de rendibilitat dels fons d’inversió i amb profundes conseqüències socials en forma de gentrificació, que ha fet disparar les alarmes a Barcelona, no és un procés que es limiti a la capital catalana. La concepció de la inversió immobiliària com un negoci que pot donar grans rèdits molt ràpid comporta històries d’angoixa entre els veïns que no poden afrontar els preus d’un mercat desbocat.

Un edifici en ple centre del Masnou (al carrer de Roger de Flor, 33), a cinc minuts de la platja, repeteix el mateix patró que s’ha pogut veure a grans capitals, fet que genera preocupació entre els veïns, que temen veure’s obligats a abandonar el pis on fa anys que viuen. No només això: al Masnou també pugen els preus, i perdre un pis de renda antiga pot suposar haver d’abandonar la localitat davant l’augment generalitzat dels preus. És el Masnou, no la ciutat de Barcelona.

L’immoble, que va ser construït fa 50 anys, té 31 pisos, nou dels quals són buits i la resta són de lloguer a uns preus relativament assequibles, en alguns casos inferiors als 300 euros. Fa unes setmanes els veïns van ser informats del canvi de propietat de l’edifici i de la intenció del nou propietari, Kasun Real State SL, de vendre els 31 pisos «a preus de mercat» quan vagin vencent els contractes. Coneixedors dels antecedents en altres ciutats, l’anunci ha fet disparar entre els veïns la preocupació d’un augment del lloguer desproporcionat, malgrat que per ara no han rebut cap notificació al respecte. El que sí que se’ls ha comunicat és que rebran una oferta per si volen comprar el pis.

Vivendes de luxe

De moment, alguns d’ells –fins ara n’hi ha nou de buits– ja estan a la venda a la web de Procasa, com per exemple el baix primera, que es pot adquirir per 179.000 euros. Aquest immoble s’inclou a la web dins de la categoria de vivendes de luxe tot i que van ser construïts a principis dels anys 70 i una visita a l’edifici permet comprovar que es tracta d’una construcció modesta, pensada per allotjar famílies de lloguer. L’àtic segona ja s’ha venut i altres pisos buits estan sent remodelats amb la voluntat que casin amb l’aspecte de vivendes de luxe amb què es presenten a internet.  

Fins que va ser adquirit per Kasun Real State SL, l’immoble era propietat de Solvia, la immobiliària del Banc de Sabadell, que al seu torn el va embargar a l’anterior propietari. La primera notícia del canvi de propietat va arribar als veïns quan l’1 d’abril passat van rebre una carta en què Finques Forcadell els va comunicar que havien sigut designats administradors de l’immoble per part de Kasun Real State.

El nom de l’empresa apareix en el rebut de lloguer del mes de maig, i els cartells que van convocar els veïns a una reunió el 9 de maig passat, on se’ls va anunciar la voluntat del propietari de vendre els 31 immobles, també estaven firmats per Kasun Real State. Els veïns estan pendents en aquests moments de rebre una altra carta on se’ls farà l’oferta efectiva de compra dels pisos.

Els veïns de l’immoble viuen la situació amb preocupació. Temen un augment del preu del lloguer, una cosa que fonts de Finques Forcadell neguen que hagi de succeir. I si el lloguer augmenta, i tenint en compte el context d’augment del preu de la vivenda, alguns d’ells es veuran forçats a abandonar el Masnou.  «Vivim aquí des del 1974 i, tot i que tenim contractes indefinits, estem preocupats. Estan jugant amb els nostres sentiments. Ens volen fer fora de casa, de la nostra llar, la que hem construït durant dècades», denuncia una parella de veïns que prefereix mantenir l’anonimat.

«Hi ha gent gran, de 70 anys d’edat, que fa molt que viu aquí i també hi ha alguna persona malalta. No hi ha pisos de lloguer d’aquests preus al Masnou, si apugen els preus se n’hauran d’anar del poble», assegura la Lola, que viu en aquest edifici des de fa sis anys.

Notícies relacionades

Fonts de la immobiliària Finques Forcadell recorden que «el preu dels pisos és lliure» i asseguren que es respectaran els contractes mentre aquests estiguin vigents. Segons aquestes fonts, s’ha comunicat reiteradament als veïns que el preu del lloguer es mantindrà fins que expiri el contracte.

Però aquests s’estan mobilitzant i afirmen que han enviat una carta a l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras (ERC). Fonts de l’ajuntament afirmen que no tenen constància de la missiva i que desconeixen els fets. La situació en aquest immoble succeeix en un moment en què els preus de la vivenda creixen al Masnou. Fèlix Clemente, membre de l’associació Afectades per la Crisi, assegura que els lloguers a la població han pujat en els últims temps entre el 10% i el 20%. «La gent s’està desplaçant a pobles més barats, com Teià».