La necessitat de menjadors als instituts públics arriba al Parlament

Centenars de joves catalans perden la beca al passar de l'escola a l'institut

El PSC reclama que Ensenyament habiliti nous espais el pròxim curs escolar

zentauroepp38169750 l hospitalet de llobregat  24 de abril de 2017 institutos de170518190759

zentauroepp38169750 l hospitalet de llobregat 24 de abril de 2017 institutos de170518190759 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Els menjadors escolars als instituts com a prioritat. El risc de malnutrició a què estan exposats desenes d’estudiants de secundària a Cata-lunya, perquè al passar a l’ESO han perdut el dret a beca alimentària, arribarà avui al Parlament a través d’una moció en què s’instarà la Generalitat a habilitar menjadors als centres de secundària. En els últims anys, diversos instituts catalans han obert, amb ajuda de diverses oenagés, els seus propis espais per atendre les necessitats dels alumnes més vulnerables.

La reclamació, presentada per la diputada del PSC Esther Niubó, s’hauria de fer efectiva, segons la parlamentària, abans de l’inici del curs vinent. «Tenim un gran problema a Secundària: la compactació de la jornada lectiva va suposar el tancament de la major part de menjadors als instituts», va alertar Niubó ahir en una interpel·lació feta en el ple del Parlament. «En alguns municipis, el tancament d’aquest servei en els pitjors anys de la crisi va comportar la immediata obertura de menjadors socials», va afirmar.

«Imagini’s l’estigma per a aquests adolescents, un nen de primer de l’ESO, de 12 anys, sense menjador al centre, per tant sense beca, i sense recursos a casa... dinant després de cada jornada en un menjador social», va subratllar la diputada a la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz.

MENYS DEL 2% DELS ALUMNES / La consellera, per la seva part, va recordar que el seu departament està preparant un nou decret de menjadors i transport escolar que es basarà en criteris de renda per «garantir que cap alumne amb necessitats econòmiques» deixi d’accedir a aquests serveis, va afirmar. «Estem donant unes 5.000 beques de menjador a alumnes d’ESO», va assegurar Ruiz. Aquesta xifra suposa que menys del 2% dels estudiants catalans de secundària obligatòria tenen una ajuda alimentària, davant el 13,6% que la reben a educació infantil i primària. En el pas entre l’escola i l’institut, el nombre de receptors de beca de menjador baixa, doncs, en pràcticament un 89%.

Notícies relacionades

El nou decret de menjadors escolars reemplaçarà l’aprovat el 1996 i que actualment encara està en vigor. Ruiz va avançar que el text regularà qui pot gestionar els menjadors escolars, seguirà els criteris de contractació pública i haurà de «garantir la qualitat per sobre del preu». També va sostenir que les ajudes es basaran en la renda com a principal criteri. La distància entre el domicili de l’alumne i el centre educatiu tindrà menys rellevància.

Amb tot, la consellera va alertar que per garantir la viabilitat del decret seria necessari canviar la llei educativa espanyola. És la normativa espanyola –que s’ha intentat canviar en alguna ocasió sense èxit– la que estableix com a obligatòries les beques de menjador i transport escolar per a tots els alumnes que han de canviar de municipi per anar a l’escola o institut. Sigui quina sigui la renda de les seves famílies.