TRAGÈDIA EN UNA ATRACCIÓ

El castell mortal de Caldes destapa la freqüent il·legalitat d'aquestes atraccions

Els inflables requereixen el certificat d'un enginyer i el local no tenia aquest document

Els sis menors ferits es recuperen favorablement de l'accident i no es tem per la seva vida

L’alcalde, Salvador Balliu, confirma que no s’havia sol·licitat el permís per a l’atracció. / ACN/TÀNIA TÀPIA

3
Es llegeix en minuts
G. SÀNCHEZ / J. G. ALBALAT / CALDES DE MALAVELLA / BARCELONA

La tragèdia del castell inflable de Caldes de Malavella (Selva), en què diumenge passat va perdre la vida una nena de 6 anys, ha mostrat per primera vegada el perill que comporten unes atraccions que abunden en fires, restaurants i en festes particulars.

A Caldes hi ha més restaurants que tenen –o han tingut– castell inflable i tampoc han sol·licitat –o van sol·licitar– la llicència municipal obligatòria perquè s’hi poguessin divertir els fills dels clients. Però el cas d’aquest poble no és aïllat. I segurament posarà les piles a la resta de municipis catalans, en els quals la lògica indica que la situació d’alegalitat d’aquestes atraccions és un fet tan freqüent com ho era a Caldes.

El restaurant Mas Oller, on va succeir la tragèdia de diumenge passat, no tenia llicència. L’article 39 del reglament d’espectacles de la Generalitat estableix que els propietaris del restaurant tenien l’obligació de notificar formalment a l’ajuntament que tenien aquesta atracció. I l’obligació del consistori era enviar a l’establiment un tècnic municipal perquè revisés el punt en què havia de ser instal·lada i les característiques del castell. Res d’això havia passat. L’ajuntament, per la seva part, coneixia l’existència de l’atracció, atès que aquest no era el primer inflable que s’hi instal·lava (abans hi havia una balena), però tampoc va reclamar res perquè no estava al corrent de la normativa, com tampoc ho estava el propietari de Mas Oller.

NORMATIVA INCOMPLERTA

El mateix conseller d’Interior, Jordi Jané, va cridar l’atenció sobre aquest fet –la laxitud de propietaris i consistoris davant l’existència d’aquests castells 'inofensius' fins fa dos dies– perquè es regulin adequadament. «Un restaurant és un recinte privat, però està obert al públic», ha recordat el conseller. Interior va obrir un expedient administratiu per aclarir els fets i, en el cas que es confirmi que no es va complir amb la normativa vigent, procedirà a imposar una sanció.

Ahir a la nit, els cinc nens que van patir ferides més lleus es recuperaven favorablement a l’hospital Josep Trueta de Girona. El petit que va resultar ferit més greu també es trobava fora de perill, tot i que encara se li hauran de practicar tres intervencions quirúrgiques.

«De cop i volta, vaig veure que el castell sortia disparat cap amunt i el motor va caure al costat nostre», va relatar un dels comensals que es trobaven a Mas Oller. Un altre, Pere Oliveres, va descriure que va sentir «un estrèpit» i acte seguit va veure elevar-se l’atracció. En el que van coincidir tots és a dir que una forta ventada va envair la terrassa (potser la de l’aire que va sortir de sobte de l’inflable) i que el castell, després de volar uns set metres sobre el terra, es va desinflar i va caure al damunt de la teulada del restaurant, a 25 metres de distància.

INVESTIGACIÓ

Per ara, però, es desconeixen les causes per les quals l’inflable va emprendre un vol que va llançar cinc nens contra la gespa i dos més –la nena que va morir i el ferit més greu, un nen de 9 anys– contra el ciment de la terrassa. La hipòtesi que un cop de vent bufés de sobte i l’aixequés està gairebé descartada per part dels Mossos d’Esquadra, que són els encarregats d’investigar el succés.

Notícies relacionades

Els dos ancoratges que subjectaven el castell –n’hi havia quatre més que no es van usar– es van quedar on eren: els claus sota terra, les anelles a la superfície i, lligades a aquestes, dues cordes trencades que es van esquinçar amb l’estirada que va elevar el castell.

La unitat científica dels Mossos examinarà el teixit de l’atracció (per mirar de deduir d’on va provenir la força que el va aixecar), el compressor d’hèlices helicoïdals que insuflava aire i les vàlvules que expulsen l’aire sobrant. Una de les hipòtesis és que aquest sistema va fallar i la pressió a l’interior va augmentar fins que es va expulsar de cop, propulsant el castell.