Els Maristes tornen a admetre la seva culpa en la pederàstia però no depuren responsabilitats

El superiror de l'orde, Emili Turú, qualifica els abusos sexuals comesos a l'escola de «ragèdia»

Assegura a TV3 que s'han pres mesures per evitar nous casos en el futur

zentauroepp36690466 emili tur   superior general de los maristas  ha pedido perd170507113701

zentauroepp36690466 emili tur superior general de los maristas ha pedido perd170507113701

3
Es llegeix en minuts

El superior general dels Germans Maristes, el català Emili Turú, ha tornat a assumir la responsabilitat de la institució en els casos d’abusos sexuals que es van cometre en escoles del seu orde durant dècades. En una entrevista al programa religiós Signes dels Temps que va emetre ahir TV-3, Turú va qualificar els fets de «tragèdia», va admetre «errors» i va ressaltar que s’han pres mesures per evitar nous casos.

«Hi ha víctimes, i si hi ha víctimes, som responsables. Per tant, hem d’assumir que hi ha coses que no es van fer bé perquè hi ha víctimes», va dir Turú. Però aquest raonament no va anar acompanyat de cap al·lusió a la possibilitat de depurar aquesta «responsabilitat» internament per prendre mesures contra els autors d’aquests abusos o dels que van facilitar la seva comissió contribuint a la seva ocultació.

«Aprenem dels nostres errors. Jo vaig demanar, i demano encara avui dia, en nom de la institució, perdó per les persones que han pogut patir en una institució que les acollia per donar-los el millor i acompanyar-les a créixer», va reiterar Turú.

MAL

El religiós va assegurar que «els abusos són una tragèdia quan passen en una escola, lloc on els nens haurien d’estar especialment protegits. És encara molt més greu quan la persona que abusa és un religiós o bé una religiosa. Jo diria que aleshores és un doble abús. L’abús de confiança que t’han donat i, a més a més, apareix una figura com representant Déu o el sagrat. Per tant, és molt el mal que es fa».

«La presa de consciència nostra ha sigut molt forta i des de fa molts anys hem anat prenent mesures perquè fets que van tenir lloc en el passat no es tornin a repetir. Polítiques de prevenció, polítiques de detecció, formació ...», va concloure el superior general dels Maristes.

Turú ja va demanar perdó pels casos d’abusos a menors denunciats en escoles d’aquesta congregació a Catalunya en el seu missatge del Nadal passat quan va dir: «Demano perdó perquè en algunes de les nostres institucions, que haurien d’haver sigut un lloc segur per a tots els nens i joves, s’han donat situacions d’abús que han deixat profundes ferides, sovint per a tota la vida».

La disculpa va arribar 11 mesos després que aquest diari revelés les 43 denúncies contra una dotzena dels seus professors per delictes comesos durant les dècades del 1970, el 1980, el 1990 i el 2000 als centres educatius de Sants-les Corts i la Immaculada, tots dos a Barcelona, i Champagnat a Badalona. I malgrat aquestes denúncies i el perdó demanat per Turú, no hi ha hagut cap depuració o cessament entre els acusats, per a molts dels quals ha prescrit l’acusació penal.

REBUIG SISTEMÀTIC

Notícies relacionades

Ni Turú, ni el president de la Fundació Champagnat, Gabriel Villarreal, ni el vicari provincial, Pere Ferré, van acceptar mai una entrevista amb EL PERIÓDICO, malgrat que aquest diari la va sol·licitar setmanalment mentre va durar l’escàndol. Tres periodistes del diari van obtenir l’últim premi Ortega y Gasset de periodisme per la seva investigació del cas. El col·legi dels Maristes a Sants-les Corts no ha aconseguit alumnes suficients per segon any consecutiu per mantenir les quatre línies en la preinscripció de P3 del curs que ve.

Els Maristes celebren aquest any el bicentenari de la congregació, fundada el 2 de gener de 1817 a França i que avui compta amb 3.500 germans que es dediquen a la tasca social i educativa en 81 països. Els maristes treballen amb 72.000 laics, que atenen 650.000 nens i joves als cinc continents i durant els 200 anys de la seva institució han sigut més de 38.000 els religiosos que han professat en l’orde.