UN MODEL CONTROVERTIT

TripAdvisor: un sistema secret per detectar el frau

La web diu que utilitza un filtratge automàtic per evitar la picaresca, així com un equip per revisar cada cas si salten les alarmes

vvargas38295015 barcelona 04 05 2017 distritos  cartel en contra de tripadvi170505201721

vvargas38295015 barcelona 04 05 2017 distritos cartel en contra de tripadvi170505201721 / JUAN LUIS ROD

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / VÍCTOR VARGAS LLAMAS / BARCELONA

Quasi amb el mateix zel amb què la Coca-Cola preserva la fórmula de la seva composició, TripAdvisor manté en secret les directrius que regeixen el seu sistema de detecció de frau. «Ningú a internet dona detalls de com ho controla, perquè seria do-

nar facilitats per burlar el model als que tenen males intencions», explica Blanca Zayas, responsable de comunicació de la web a Espanya.

«És impossible revisar el frau a mà pel gran nombre de comentaris. Hi ha un filtratge automàtic que atén aspectes com localitzar l’adreça IP del dispositiu fins a patrons de comportament. I si salten les alarmes d’aquests sofisticats sistemes, entra en joc un equip d’especialistes que controlen cada cas per determinar si s’ha de mantenir el comentari, a més a més d’aplicar possibles sancions», destaca Zayas.

TripAdvisor va modificar l’algoritme per posicionar establiments després d’haver constatat la possibilitat de «catapultar-se al capdamunt de l’índex de popularitat amb relativament poques opinions de cinc bombolles», la màxima distinció. Per això va decidir «millorar» el seu algoritme en pro d’una classificació estable i basada «en la qualitat i la quantitat de les opinions de viatgers, i en el fet que les opinions fossin més o menys recents».

La web va modificar l'algoritme de posicionament  La web va modificar l'algoritme de posicionament per mirar d'evitar manipulacions

TripAdvisor va modificar l'algoritrmo per posicionar als establiments tras constatar la possibilitat de "catapultar-se a lo alt del índex de popularitat amb relativament poques opinions de 5 bombolles", la màxima distinció. Per això va decidir "millorar" el seu algoritme en aras de una clasifiación estable, i basada "en la qualitat i la quantitat de les opinions de viatgers, així com en lo recents que siguin".

ALTERNATIVES

Davant la fórmula oberta de comentaris de TripAdvisor, altres fòrums d’opinions públiques són els portals de reserves. La seva principal garantia és la seguretat que tots els que hi bolquen comentaris han sigut clients demostrats del local.

En el sector hoteler destaquen a gran distància de la resta Booking i Expedia. Gran part dels viatgers allotjats a Barcelona arriben per aquestes vies. A diferència de TripAdvisor, en aquests portals l’usuari ha de bolcar totes les seves dades abans d’efectuar la reserva. Amb Booking, després de l’estada, el client rep un correu amb l’enquesta per valorar tots els serveis. D’aquesta manera només s’opina amb coneixement de causa i no hi pot haver judicis falsos o interessats. Tot i que això no significa que no s’usin coaccions per exigir beneficis a canvi de no posar una mala crítica.

Els portals d'opinions d'hotels  Els portals d'opinions d'hotels requereixen demostrar que s'hi ha estat allotjat per poder opinar

Notícies relacionades

En el cas d’Expedia, fins i tot es genera una primera enquesta després del check in on, si hi ha un problema inicial, hi ha l’opció que es resolgui abans que sigui massa tard i es faci una crítica definitiva després de l’estada.

El segon hotel més ben valorat de Barcelona a TripAdvisor, The Serras, una joia al passeig de Colom, és ple de sentides lloances. Però fins i tot aquí destaquen que una de les primeres crítiques, que les va puntuar fatal, segueix present a la web malgrat que han demostrat amb escreix que procedeix d’un perfil fals.