Pugen a 30 els ferits per les explosions en una nau de residus d'Arganda

L'incendi ha provocat una gran columna de fum, visible des de la província de Toledo

S'ha desallotjat un perímetre de 500 metres, en què hi ha cinc centres educatius

Quinze ferits és el balanç provisional de les explosions. / EFE VÍDEO

Quinze ferits és el balanç provisional de les explosions.
jgblanco38292343 arganda  04 05 17  incendio en una planta indistrial foto   170504145648
c--e2rkxoaatera

/

2
Es llegeix en minuts
P. M. / MADRID

Una sèrie d'explosions al barri de La Poveda d'Arganda del Rey (Madrid), en què l'origen s'ha situat en una fàbrica de gestió de residus perillosos i tractament i recuperació de dissolvents, ha fet saltar totes les alarmes aquest dijous al matí a la Comunitat de Madrid. L'accident ha causat una trentena de ferits, tres de greus. La forta ona expansiva ha afectat també quatre empreses annexes i ha obligat a desallotjar un perímetre de 500 metres, en què hi ha dues carreteres que han sigut tallades, vivendes i cinc centres educatius, que han notat sacsejades, on s'han trencat finestres i han sigut evacuats. A les sis de la tarda l'incendi encara no estava controlat, però la situació havia millorat molt.

Dos dels tres ferits greus són dos policies locals que havien anat al lloc de l'accident després de la primera explosió i s'han vist sorpresos per la segona, de més intensitat, segons ha detallat l'alcalde d'Arganda, el socialista Guillermo de Hita. L'alcalde també ha explicat que la majoria dels altres afectats són treballadors de la planta, que tenia la documentació en regla.

Segons la informació facilitada per Emergències de la Comunitat, dos dels ferits greus han patit cremades i un una fractura de pelvis. A més 10 persones han patit contusions i 15 han anat pels seus propis mitjans a l'hospital per intoxicacions lleus. Tots han sigut donats d'alta.

GRAN COLUMNA DE FUM

L'accident ha provocat una gran columna de fum, visible fins i tot des de Toledo, que ha obligat a intervenir fins a 11 dotacions de bombers. Donada la seva toxicitat, que, segons alguns experts, podria tenir "compostos cancerígens" i ser molt "perjudicial" per a la salut, s'ha desallotjat el perímetre annex a la fàbrica i l'Ajuntament ha aconsellat als veïns tancar les finestres, no sortir al carrer si no era necessari i no practicar esport a l'aire lliure.

Emergències ha insistit a evitar alarmes innecessàries, a l'afirmar que els mesuraments de qualitat de l'aire a les estacions pròximes d'Arganda, Rivas i San Fernando són normals. Tot i això, la Conselleria de Medi Ambient ha enviat a la zona una unitat mòbil per mesurar les partícules just al lloc on s'han registrat les explosions, per si fos necessari canviar el protocol.

Notícies relacionades

L'Executiu autonòmic ha convocat un gabinet de crisi, que ha decretat el nivell 1 del pla regional de protecció civil, per coordinar els treballs efectuats per l'Ajuntament, la Delegació del Govern i les conselleries de Medi Ambient, Sanitat i Presidència.  

L'estrèpit ha sigut tan fort que s'ha sentit a gran distància, fins i tot a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, que està a 30 quilòmetres.  

El precedent de fa tres anys

En total, van intervenir més de cent bombers pertanyents als parcs de Villaviciosa de Odón, Coslada, Las Rozas, Arganda, Parla, Getafe, Pozuelo, Aranjuez, Torrejón de Ardoz i Tres Cantos, que hi van desplaçar set autobombes, quatre nodrisses, un furgó de reserva d'aire, un vehicle d'il·luminació i buidatge i dues escales automàtiques.

Temes:

Incendis