Una balena alleta la seva cria davant de la costa del Garraf

L'associació Edmaktub va gravar amb un dron la parella de rorquals el 24 d'abril

La balena i la seva cria, a la costa del Garraf, el 24 d’abril. / EDMAKTUB.ORG

2
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

24 d'abril del 2017. Un magnífica femella de rorqual comú, la segona espècie de balena més gran del món, neda al costat de la seva cria, que encara alleta, a menys de nou milles nàutiques de les costes del Garraf. El millor és la prova gràfica d'aquest bany tan entranyable, un vídeo gravat amb un dron, pilotat per Eduard Degollada, president d'Edmaktub, una associació de nom tan impronunciable com Nantutket, sí, el port en què s'embarca Ismael a bord del 'Pequod' a les ordres del capità Ahab. Moby Dick, com sempre, un referent, no per la caça de la balena, lamentable des de la perspectiva actual, ja que els rorquals estan en perill d'extinció, sinó perquè l'obra de Melville és, a més d'una obra mestra, tota una enciclopèdia del món balener.

Les costes del Garraf deuen semblar un lloc estrany per a un avistament així. Doncs no. L'any passat, per les mateixes dates, els entusiastes tripulants de l''Edmaktub' també van avistar una mare amb la seva cria a escassa distància de la costa catalana, i això, a més de ser un espectacle emocionant, també és un símptoma que el Mediterrani, almenys en aquestes longituds i latituds, no és un erm. Els rorquals són grans golafres de krill, microcrustacis, minúscules gambes. Una estupenda mariscada, indispensable si, a més, s'ha de donar el pit a un nadó de més de sis metres i una tona de pes.

L'aigua del mar impedeix veure a simple vista el que les investigacions científiques han demostrat. Les costes del Garraf s'endinsen en el mar formant uns canons submarins, com el de Foix, que acaben sent una mena d'autopistes d'aigua freda i nutrients. Allà on desemboca tot aquell torrent invisible des de la superfície se suposa que és on hi ha les balenes, almenys quan passen davant de la costa catalana, perquè són una espècie en permanent pelegrinatge. Entren a través de l'estret de Gibraltar al febrer. El seu destí és el mar de Ligúria, al nord de Còrsega. Després, giren cua i tornen a l'Atlàntic.

80 AVISTAMENTS EN UN ANY

Notícies relacionades

L'últim any, des de la coberta de l''Edmaktub' (el vaixell es diu igual que l'associació) s'han realitzat uns 80 avistaments de balenes. Tot i que es tracta d'una espècie que pot arribar als 25 metres de longitud, no és fàcil. Compten, això sí, amb una solidària xarxa de pescadors que els avisen quan, en plena feina, veuen el llom d'un rorqual. El que és inusual és que entre els avistaments hi apareguin mares amb cries.

Aquesta mateixa xarxa de pescadors, per cert, ha donat una mala notícia als membres d'Edmaktub aquesta mateixa setmana. Davant de les costes de Tossa de Mar van localitzar el cos sense vida d'un rorqual adult. El procés de descomposició ja ha començat. El cadàver està inflat, però flota, una pista, com a mínim, que la seva mort no té a veure amb una col·lisió amb una embarcació. Si fos així, el més fàcil és que s'hagués enfonsat. Els corrents porten el cadàver d'aquesta balena cap a Palamós, però sembla que difícilment arribarà fins a les platges.

Temes:

Animals Drons