ESTUDI

Les cries de balenes geperudes xiuxiuegen a les seves mares per salvar-se de les orques

Les troballes d'una investigació ajudaran a conservar l'hàbitat d'aquesta espècie de cetaci

Una balena geperuda a la costa del Brasil.

Una balena geperuda a la costa del Brasil. / Caetano Barreira (EFE)

3
Es llegeix en minuts

Les balenes geperudes acabades de néixer 'xiuxiuegen' a les seves mares per evitar ser sentides per les orques, segons ha descobert un equip d'investigadors. Les gravacions -les primeres obtingudes a partir d'etiquetes directament lligades a les balenes- es publiquen a 'Functional Ecology'.

Ecologistes de Dinamarca i Austràlia van utilitzar etiquetes temporals en les mares geperudes i les seves cries al golf d'Exmouth, a l'oest d'Austràlia, per aprendre més sobre els primers mesos de la vida d'aquests animals.

Segons l'autora principal, Simone Videsen, de la Universitat d'Aarhus, a Dinamarca, no se sap gairebé res sobre les primeres etapes de vida de les balenes en estat salvatge, però són crucials per a la supervivència de les cries durant la llarga migració a les seves terres d'alimentació.

"Aquesta migració és molt exigent per a les cries joves, que viatgen 5.000 milles a través d'aigües obertes en mars agitats i amb vents forts. Saber més sobre la seva criança ens ajudarà a entendre què podria interrompre aquest comportament crític, així podem dissenyar esforços de conservació de manera més efectiva", planteja.

Les balenes geperudes passen l'estiu a les aigües riques en aliments de l'Antàrtida o l'Àrtic i a l'hivern emigren als tròpics per reproduir-se i aparellar-se. No obstant, en aigües tropicals, com el golf d'Exmouth, les cries han de guanyar tant pes com sigui possible per embarcar-se en la seva primera migració èpica.

Juntament amb col·legues de la Universitat de Murdoch, a Austràlia, Videsen va marcar vuit cries i dues mares. Per capturar els febles sons de les cries, van fer servir etiquetes especials desenvolupades per la Universitat de St. Andrews, a Escòcia. Les etiquetes es lliguen a les balenes mitjançant ventoses i graven els sons emesos i sentits per les balenes, a més dels seus moviments, fins a 48 hores abans de desprendre's per flotar a la superfície.

L'estudi va trobar que les mares i les cries passen quantitats significatives de temps de lactància i descans. Les gravacions també van revelar que les balenes geperudes acabades de néixer es comuniquen amb les seves mares fent grunyits i xisclets íntims, molt allunyats de la cançó alta i obsessiva de la balena geperuda mascle.

EL SOROLL DELS VAIXELLS POT ALTERAR LA SEVA COMUNICACIÓ

Les dades van mostrar que aquestes crides tranquil·les passaven generalment mentre les balenes nedaven, i suggerien que ajuden la mare i la cria a mantenir-se juntes a les aigües fosques del golf d'Exmouth. "També vam sentir un munt de sons de fricció, com dos globus que es freguen junts, que creiem que era la cria empenyent la seva mare quan volia mamar", diu Videsen.

Aquesta comunicació silenciosa ajuda a reduir el risc de ser sentides per les orques pròximes. Aquesta experta explica: "Les orques cacen les joves cries geperudes fora del golf d'Exmouth, de manera que, cridant suaument la seva mare, és menys probable que la cria sigui sentida per les orques i s'eviti atraure els mascles geperuts que es volen aparellar amb les femelles cuidadores".

Notícies relacionades

Les troballes ajudaran a conservar aquest important hàbitat de balenes geperudes i, crucialment, assegurar que aquestes aigües de cria es mantinguin com més silencioses millor. "De la nostra investigació hem après que els parells mare-cria són susceptibles de ser sensibles als augments de sorolls dels vaixells. Com que la mare i la cria es comuniquen en murmuris, el soroll dels navilis podria emmascarar fàcilment aquestes trucades tranquil·les", relata.

Hi ha dues grans poblacions de balenes geperudes, una a l'hemisferi nord i l'altra al sud, que es reprodueixen als tròpics durant l'hivern i després migren a l'Àrtic o l'Antàrtic durant l'estiu per alimentar-se. Les balenes geperudes són lentes en la reproducció, amb un embaràs que dura al voltant d'un any, i les cries -que fan uns cinc metres al néixer- es queden amb les seves mares fins que tenen un any. Durant les seves primeres setmanes de vida, poden créixer fins a un metre per mes.

Temes:

Animals