L'ombra de la corrupció impedeix indultar un pres en la Setmana Santa de Màlaga

El Govern deixa una confraria sense alliberar un pres per primera vegada perquè el candidat pena per estafa a una empresa pública

La polèmica generada obliga a buscar un acord perquè la germandat de Jesús el Rico alliberi un reu en una altra data

icoy2765693 cofradia170410165533

icoy2765693 cofradia170410165533 / M POZO

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La Setmana Santa de Màlaga, una de les més visitades d’Espanya, ha començat amb mal peu. Per primera vegada en els últims 160 anys, la Germandat de Nuestro Padre Jesús el Rico no podrà alliberar demà un pres, un privilegi que es remunta no obstant a l’època de Carles III. La decisió, que ha provocat enorme malestar a la ciutat, és deguda al fet que dels tres candidats presentats al Consell de Ministres per ser indultats, l’únic amb possibilitats complia condemna per un delicte que es podia entendre com a corrupció. L’Executiu del PP l’ha denegat per no irritar l’opinió pública amb un tema tan sensible, i que segons l’últim CIS ja se situa en el segon lloc de les preocupacions ciutadanes.

  

 La polèmica ha encès la ciutat just en l’inici d’una de les seves setmanes grans, amb el temor que les esbroncades i protestes enterboleixin l’aterratge de diversos ministres a la ciutat per presidir o disfrutar dels seguicis processionals, en què se sol veure els titulars d’Interior, Defensa o Justícia. Fins i tot el PSOE va anunciar que interpel·laria l’Executiu al Congrés al voltant del que ha passat amb 'el Rico'. L’assumpte va adquirir una dimensió tan gran a la ciutat que es va haver de convocar diverses cimeres d’urgència aquest cap de setmana entre el Govern, l’Audiència Provincial i la fiscalia, així com la confraria, per buscar una solució.

    

El subdelegat del Govern a Màlaga, Miguel Briones, va explicar que el problema es va originar precisament en la selecció de candidats. Malgrat procedir d’Institucions Penitenciàries, dues de les propostes presentades comptaven amb informes desfavorables del tribunal sentenciador i de la fiscalia, donat que es tractava de delictes contra la salut pública i pertinença a banda criminal, i a més comptaven amb multes molt elevades, de fins a 16 milions d’euros en un dels casos. El tercer aspirant era un condemnat per estafa a una empresa pública amb enriquiment, però encara que comptava amb els informes favorables i havia tornat els diners, era un delicte que causava indignació perquè podria ser considerat corrupció.

   

 Després de diverses propostes rebutjades per la germandat, s’ha trobat un altre perfil perquè, aquesta vegada sí, es concedeixi la mesura de gràcia en el primer Consell de Ministres que abordi algun indult, segons el compromís adoptat pel responsable de Justícia, Rafael Catalá. Això sí, la confraria ja no podrà complir aquest any amb el ritual de realitzar la seva estació de penitència amb el reu.

TRADICIÓ BICENTENÀRIA

La prerrogativa malaguenya es remunta a l’època de Carles III, quan el 1759, després d’una virulenta epidèmia de còlera que va deixar la ciutat sense homes de tron –nom amb el qual es coneix els que porten les imatges processionals–, els presos de la presó van demanar portar Jesús el Rico. A l’acabar la processó, tots van tornar al penal. Des d’aleshores, i en agraïment, el monarca els va concedir el privilegi de poder alliberar cada Setmana Santa un reu, ritu que s’ha complert de forma ininterrompuda els últims 160 anys.

Notícies relacionades

    

El tràmit s’inicia al final de cada any quan se sol·licita formalment al Govern el privilegi de poder alliberar un condemnat. Institucions Penitenciàries elabora un llistat amb els possibles candidats a l’indult i el trasllada a l’Audiència Provincial. La confraria és coneixedora de tots els tràmits, i en nom seu es remet el llistat final d’elegits al Consell de Ministres, sobre el qual recau el pes de l’elecció del reu. Aquest any s’han concedit només set dels indults proposats a Espanya per a Setmana Santa, la xifra més baixa de l’última dècada.