Ensenyament aplicarà tarifes socials en les guarderies públiques el 2018

La consellera Ruiz anuncia que la Generalitat tornarà a finançar l'ensenyament de 0 a 3 anys l'any que ve

El PP proposa aplicar també desgravacions fiscals als que hagin de portar els fills a parvularis privats

Una mestra parlant amb els seus alumnes a l’escola infantil pública Petit Príncep, a Manresa.

Una mestra parlant amb els seus alumnes a l’escola infantil pública Petit Príncep, a Manresa. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Les guarderies municipals catalanes, que des del 2015 estan sent finançades per les diputacions provincials, tornaran a rebre l’any que ve fons de la Generalitat, que també té previst aplicar un sistema de tarifes socials per a les aportacions de les famílies, segons va anunciar ahir la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz. La idea, va avançar Ruiz, és que les quotes que paguen els pares dels alumnes amb edats per sota de 3 anys s’estableixin en funció de la renda familiar, un model similar al que ja han posat en marxa diversos ajuntaments, entre ells el de Barcelona.

L’anunci de la consellera va coincidir amb la presentació, també ahir, d’un projecte de llei de creació i finançament d’un sistema d’escoles bressol a Catalunya, registrat pel PP al Parlament. La proposta, que ara inicia el seu tràmit a la Cambra catalana, va un pas més enllà i planteja que, a més de la implantació de tarifes socials a les guarderies públiques, es realitzin les reformes normatives necessàries «perquè les famílies amb recursos escassos que no han pogut accedir a la pública i que han de portar els seus fills a parvularis d’iniciativa social o privats puguin desgravar fiscalment», tal com va explicar el diputat Fernando Sánchez Costa, promotor de la iniciativa. Per a les rendes més baixes, que no ingressen el mínim per haver de fer declaració, el PP proposa la creació d’un xec o bo bressol, va indicar Sánchez Costa.

MODEL DE DESGRAVACIÓ

«El model de desgravació fiscal està funcionant ja, i amb èxit, en altres comunitats autònomes», va subratllar el diputat del PP, que va parlar d’una forquilla d’entre el 15% i el 30% de bonificació. El cost per a l’Administració «oscil·laria, si s’apliqués per exemple una desgravació del 20%, entre els 12,6 milions i els 22,6 milions d’euros, en funció del nombre d’alumnes», va afegir.

Notícies relacionades

La consellera Ruiz, que va dir que estava «segura de poder incloure una partida en el Pressupost del 2018 perquè les escoles bressol tornin a ser de la Generalitat», es va mostrar partidària, abans d’emprendre qualsevol reforma més profunda, de «canviar algunes coses». «No pot ser, com passa ara, que hi hagi barris que necessiten places públiques i que no en tinguin, mentre que en altres àrees d’una mateixa ciutat hi ha places vacants», va argumentar en el transcurs d’una entrevista a TV3.

Ruiz va insistir que, en qualsevol cas, les guarderies són una prioritat per al seu departament, i va recordar que quan es van derivar fons dels parvularis municipals cap a les escoles concertades –fins a 81 milions d’euros el 2012 i el 2014–, va ser «en un context econòmic molt difícil» per a la Generalitat, que va obligar a buscar el suport d’altres administracions, en aquest cas de les diputacions. 

Una xarxa de parvularis amb un mateix estàndard de qualitat

En aquests moments hi ha 49.900 nens en guarderies de titularitat pública a Catalunya, "és a dir, que de les més de 60.000 places existents que ha confirmat la consellera n'hi ha més de 10.000 de vacants", constata.