Brussel·les rebutja la iniciativa d'interraïl gratis per a joves de 18 anys

L'Eurocambra va proposar la idea l'any passat per fomentar l'europeisme en la joventut europea

La Comissió Europea adverteix que costaria fins a 1.600 anys anuals i que no hi ha fons disponibles

1
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

La Comissió Europea ha decidit tirar pel dret i ha rebutjat la iniciativa de donar bitllets gratis d’interraïl a tots els joves al complir els 18 anys. La petició va ser llançada l’any passat per l’Eurocambra, durant la revisió del marc financer plurianual i com a via per fomentar l’europeisme entre els joves. Però Brussel·les ha arribat a la conclusió que les arques comunitàries no estan per a grans excessos i que tindria un cost massa elevat.

«La Comissió Europea ha estimat que una iniciativa com aquesta tindria un cost anual d’entre 1.200 i 1.600 milions. Aquest tipus de finançament no està disponible», va dir Brussel·les en un comunicat. Cada any, 300.000 joves utilitzen interraïl i compren bitllets per viatjar de forma il·limitada, amb preus que oscil·len entre els 206 euros per un viatge de 5 dies i els 493 euros per un passi  d’un mes per tots els països que formen part de la xarxa d’interraïl. 

La resposta va caure com una galleda d’aigua freda en la files del PPE. La idea havia partit del seu líder, l’alemany Manfred Weber, que ahir va lamentar que s’hagi perdut «una gran oportunitat». «La Comissió Europea podria haver utilitzat el 60è aniversari del Tractat de Roma per presentar una proposta original i ambiciosa que entusiasmi la gent una altra vegada sobre Europa», va dir Weber, que va assegurar que tornarà a incloure la iniciativa en les negociacions del pressupost del 2018, amb una proposta que està sent debatuda ara a l’Eurocambra.

ALTERNATIVA MENYS AMBICIOSA

Notícies relacionades

De moment, la Comissió Europea ha plantejat una alternativa més restringida. Comptarà amb un pressupost de 2,5 milions d’euros en el marc del programa Erasmus+ i permetrà a 5.000 joves a partir dels 16 anys viatjar a un altre país de la UE.

A la iniciativa, de caràcter puntual i amb motiu del 30è aniversari del programa Erasmus+, hi podran optar classes d’estudiants o estudiants individuals i serà la Comissió Europea la que escollirà «els millors projectes». Una vegada seleccionats, podran viatjar entre l’agost del 2017 i el desembre del 2018. Per fer-ho rebran una ajuda de 350 euros, ampliables a 530 euros en certs casos.