¿Bitllets d'Interrail gratis per fomentar l'europeisme entre els joves?

El Partit Popular planteja al Parlament Europeu regalar un bitllet per als que compleixen 18 anys

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

La idea de concedir un bitllet gratis d'Interrail a tots els joves europeus quan compleixen 18 anys no és nova. Associacions i diverses organitzacions l'han suggerit en el passat i fins i tot el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker va llançar la idea durant l'últim debat sobre l'estat de la unió a mitjans de setembre, amb l'objectiu d'avivar l'europeisme i lluitar contra el populisme que alimenta les noves generacions. La seva família política, el Partit Popular Europeu, ha recollit el guant i ha llançat la idea en el si del Parlament Europeu.

“És una idea fascinant. Conèixer nous països, noves cultures… És una oferta per a tots els joves, no només per als que estudien. Es tracta que aprenguin Europa, coneguin Europa, que visquin Europa. Volem que aquesta idea es plasmi i guanyar-nos els cors dels ciutadans europeus”, defensa el líder dels conservadors i promotor de la iniciativa, l'alemany Manfred Weber.

SENTIT DE PERTINENÇA

La proposta de la qual parteixen els democristians europeus és que la mobilitat dels joves és crucial per promoure el sentit de pertinença a Europa, la cohesió social i garantir una economia europea competitiva. I un bitllet gratis per viatjar pel vell continent, al contrari del que passa amb el programa Erasmus + malgrat el seu èxit, pot donar l'oportunitat a tots els joves residents a la UE, independentment del seu nivell social o educatiu, de descobrir la diversitat europea.

La iniciativa no és totalment altruista. “El populisme i la difusió d'informació falsa és una de les amenaces a què s'enfronta actualment Europa” i en aquest context “les generacions joves tenen un paper clau a jugar com a contrapès i la Unió Europea ha de donar-los els mitjans per descobrir qui són els seus veïns i quines oportunitats poden altres Estats membres aportar a tots els europeus”, adverteix Weber en una pregunta parlamentària, firmada també pels seus col·legues Jose Manuel Fernandes i Wim van de Camp, remesa a finals de setembre a la Comissió Europea.

Notícies relacionades

Encara que no esmenten xifres concretes, el PPE sí que recorda el fort reconeixement que han donat els fons europeus a les infraestructures ferroviàries en els últims anys - rebran 29.900 milions d'euros durant el període 2014-2020- i reclama a la Comissió Europea una proposta concreta en aquest terreny per fer possible aquest pla “com més aviat millor”. A més, suggereix que els països que no formen part de la xarxa Interrail, com les tres repúbliques bàltiquesMalta o Xipre, puguin oferir maneres alternatives per arribar als seus territoris. Encara que de moment no hi ha proposta, el cost de la iniciativa podria rondar els 1.500 milions d'euros anuals per finançar l'abonament dels 5,8 milions de joves que cada any compleixen 18 a la UE.

L'abonament conegut com a Interrail és un bitllet que permet viatjar de forma il·limitada pels ferrocarrils de 30 països europeus. Hi ha diferents modalitats en funció dels dies i l'edat. Però un jove de fins a 25 anys que vulgui desplaçar-se durant un mes ja d'abonar 479 euros. La proposta llançada pels conservadors advoca per regalar aquest bitllet a tots els europeus quan compleixin els 18 anys.