Les famílies de Barcelona pagaran el parvulari municipal segons la seva renda

Les guarderies aplicaran fins a 10 tarifes diferents, d'entre 50 i 395 euros

zentauroepp36534871 barcelona  caspolino  escola bressol guarderia municipal de 170313144350

zentauroepp36534871 barcelona caspolino escola bressol guarderia municipal de 170313144350

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Les famílies barcelonines de quatre membres amb menys recursos (amb ingressos inferiors a 16.732 euros) pagaran com a màxim 50 euros mensuals per la guarderia dels seus fills -fins i tot menys si, per les seves condicions, es poden acollir a una bonificació-, segons el nou sistema de tarifació social que va posarà en marxa el curs escolar 2017-2018 l'ajuntament de la capital catalana. En l'actualitat, la quota per a aquestes famílies és de 285 euros al mes.

Amb el nou model, "prop del 62,5% de les famílies pagaran menys que ara, mentre que el 10% pagarà el mateix, i un 27,5% amb rendes més altes veurà incrementat el preu fins a un màxim de 395 euros", ha indicat Laia Ortiz, tinent d'alcalde de Drets Socials del consistori. "El que fem és fixar 10 tarifes o quotes diferents, que seran progressives en funció de les rendes de les famílies, perquè les famílies amb més dificultats puguin portar els seus fills a una guarderia", ha insistit Ortiz, que ha recordat els beneficis acadèmics i d'integració que aporta l'escolarització de zero a tres anys. 

"El cost dels parvularis municipals no superarà mai el 7,4% dels ingressos d'una família", ha afegit Ortiz en la presentació del nou sistema. La regidora s'ha mostrat convençuda que aquests preus, "mai per sobre dels 400 euros mensuals", "tampoc desincentivaran les famílies de rendes més altes", ha dit, després de subratllar l'alta qualitat del servei que presta la xarxa municipal de guarderies de la ciutat. 

El sistema de tarifació que implantarà Barcelona (similar al que ja hi ha en ciutats com Sabadell, Terrassa, Rubí i Sant Feliu de Llobregat, entre altres) està dissenyat de manera que el pressupost de l'ajuntament es mantingui en els 62 milions d'euros actuals, ha assenyalat el comissionat d'Educació del consistori, Miquel Àngel Essomba. "Barcelona serà, amb aquest nou model, la ciutat amb les tarifes d'escola bressol més econòmiques", ha destacat.

BONIFICACIONS A FAMÍLIES NOMBROSES I MONOPARENTALS

Notícies relacionades

Per beneficiar-se de les noves tarifes n'hi haurà prou, de cara a la matrícula del curs que ve, "que les famílies donin la seva autorització perquè l'Ajuntament de Barcelona tingui accés a les dades sobre la seva renda que estan en poder de l'Agència Tributària". La quota se'ls aplicarà de forma automàtica. Les ajudes -ja existents- a famílies nombroses, monoparentals o amb algun membre amb discapacitat es mantindran com fins ara. I els serveis socials es faran càrrec del cost de la guarderia si les famílies amb quota mínima no poden assumir l'import, com ha passat fins ara.

Aquest canvi no afecta, ha advertit la tinenta d'alcalde de Drets Socials, "el procés de preinscripció i de matriculació a les guarderies municipals de Barcelona, que seguirà subjecte a les condicions aplicades en els últims anys i que són determinades per la Generalitat". Això significa que els centres que després de la preinscripció tinguin llista d'espera (habitualment, la demanda de places per a parvularis municipals a la ciutat duplica a l'oferta) seguiran admetent els alumnes per sorteig. Sigui quina sigui la seva renda familiar.