Convocada una aturada de dones el 8 de març

Grups feministes animen les catalanes a deixar de treballar mitja hora

La vaga se celebra en 50 països per exigir igualtat de condicions laborals

icoy33100499 dones170304212625

icoy33100499 dones170304212625 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts

Serà només durant mitja hora, entre les 12.00 i les 12.30 hores, però l'impacte, si totes s'hi sumen, pot ser majúscul. Diverses entitats feministes han fet una crida a totes les dones catalanes a secundar dimecres que ve, 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, una aturada de feina, cures i consum, que mostri la unitat femenina contra "les violències masclistes" i les desigualtats de gènere, que encara es perpetuen.

La convocatòria parteix de la plataforma Vaga de Totes, que va sorgir el 2014 promoguda per diversos col·lectius feministes, i crida a recolzar l'aturada internacional que se seguirà aquest mateix dia al voltant de 50 països de tot el món. Es tracta, afirmen les promotores, d'una forma "oberta" de protesta, que pot seguir-se amb accions com paralitzar les tasques domèstiques i de cura, la producció i el consum, així com portar una peça de color violeta o negre.

La protesta busca, així mateix, defensar aspectes com la regulació d'unes condicions de treball dignes per a les dones, en igualtat amb els homes, el reconeixement de les diferents identitats de gènere i el dret a l'avortament lliure i gratuït. Però sobretot pretén donar visibilitat a la feina que realitzen les dones en totes les societats.

SUPORTS DIVERSOS

Un dels que recolzen la proposta és el sindicat de mestres USTEC, que suggereix sortir a les portes dels centres de treball al migdia per protestar davant l'actual "involució social" que estan veient els drets de les dones, tant en l'aspecte econòmic com en lleis com la de l'avortament a Espanya.

La plataforma Ca la Dona ha fet una crida a la manifestació, prevista a les 19.00 hores a Barcelona, per a reclamar la fi de la bretxa salarial, el reconeixement del treball de cuidar nens, malalts, avis i persones dependents i feines domèstiques -a més que aquest sigui compartit- i una educació lliure de valors patriarcals, en un manifest amb el lema "La revolució imparable de les dones".

Notícies relacionades

La presidenta de la Plataforma Catalana de Suport al Lobby Europeu de Dones, Rosa Maria Fernández, ha qualificat de necessàries les aturades i manifestacions davant els retrocessos que estan veient els drets de les dones, que poden augmentar amb l'auge de l'extrema dreta a Europa. Ha animat a secundar l'aturada internacional per trencar amb la "invisibilització" de les desigualtats, davant la creença que ja s'ha avançat molt, i realitzar un toc d'atenció generalitzat, tant a la societat com al sector privat i polític, segons ha recollit Europa Press.

La coordinadora de la Comissió d'Igualtat de Dones Juristes, Marisa Fernández, ha afegit, per la seva part, que sota l'afirmació que ja existeix la igualtat hi ha una intenció d'"apagar el feminisme", i ha fet una crida a sortir al carrer davant les 21 dones que han mort per violència masclista des de l'inici del 2017.