PROTESTES

Milers d'estudiants es manifesten a Barcelona per exigir la rebaixa de les taxes universitàries

La Generalitat assegura que la jornada de vaga es desenvolupa amb normalitat tret de casos molt puntuals

Aquest matí alumnes de la UAB han tornat a tallar els accessos dels FGC

Reclamen abaixar el preu de les taxes universitàries. / ANNA FRAGO VÍDEO ACN

3
Es llegeix en minuts

Uns 4.000 estudiants, segons la Guàrdia Urbana, i 9.000, segons l'organització, s'han manifestat aquest dijous pel centre de Barcelona per reclamar la reducció d'un 30% de les taxes universitàries i l'equiparació del preu dels graus i els màsters.

La manifestació, sota el lema 'Prou taxes abusives. Passem a l'ofensiva', s'ha iniciat a la plaça d'Universitat i ha transcorregut pels carrers del centre de la ciutat, en el marc de la jornada de vaga convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

En declaracions als mitjans, la portaveu del SEPC, Mercè Terès, ha valorat positivament el seguiment de la vaga, que ha xifrat en un 65%, amb facultats de la Pompeu Fabra i la UAB sense activitat.

Durant el recorregut, el principal moment de tensió ha sigut davant la seu de la Secretaria d'Universitats, a Via Laietana, on estudiants han llançat pintura i han estavellat un carro de la compra contra les tanques protectores.

També han llançat pintura al Mobile Wolrd Centre, en un recorregut en què alguns dels comerços han tancat puntualment persianes al pas de la manifestació.

Els principals lemes en el recorregut han sigut 'Prou taxes abusives', 'No a la privatització', 'Menys policia i més educació' i 'Els carrers seran sempre nostres'.

SEGUIMENT DESIGUAL

La manifestació ha sigut l'acte central d'una jornada de vaga que, segons la secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat, ha tingut un seguiment desigual a les universitats catalans. L'activitat acadèmica a les aules "s'ha desenvolupat amb normalitat amb excepcions puntuals, generalment degudes a les mesures de seguretat adoptades per les mateixes universitats", ha indicat la secretaria en un comunicat.

A la Universitat de Barcelona, la situació és de normalitat excepte al campus del Raval, "on s'han suspès les classes de manera preventiva", informa Universitats. "L'acció dels piquets ha impedit les classes a les facultats de Filologia i de Dret", agrega. A la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i a la de Lleida (UdL), la jornada es desenvolupa amb "normalitat absoluta", i a la Rovira i Virgili (URV) només hi ha hagut "alguna incidència als campus de la ciutat de Tarragona".

A la Universitat Pompeu Fabra (UPF), "l'activitat acadèmica s'ha vist afectada fins a les 11 del matí als campus de Poblenou i de la Ciutadella, que s'han tancat per motius de seguretat. Al campus del Mar les classes programades s'han impartit amb normalitat. A la Universitat de Girona (UdG), hi ha hagut les classes amb normalitat, a excepció del campus del Barri Vell i a les facultats de Dret i de Ciències Econòmiques.

BARRICADES A LA UAB

Aquest matí, els estudiants en vaga de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han tornat a tallar els accessos al centre per carretera i han saltat a les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), interrompent el servei uns 15 minuts.

Prop de 200 estudiants han tornat a passar la nit a la Facultat de Lletres de la UAB en el marc del segon dia de vaga al centre per exigir a la Generalitat que apliqui la rebaixa del 30 % de les taxes universitàries aprovada l'any passat pel Parlament de Catalunya.

Els alumnes han tornat a utilitzar mobiliari urbà, com contenidors, per obstruir els accessos per carretera al centre, que segueixen tallats, i el tall dels FGC ha afectat la circulació de trens de les línies S2 i S55, que ja han tornat a la normalitat.

Notícies relacionades

"Seguirem mobilitzant-nos perquè estem molt legitimats amb aquesta demanda de mínims de reduir a la meitat el que les taxes van augmentar el 2012, que el Parlament va aprovar i que el Govern està desobeint", ha explicat Terès.

Aquest és el segon dia de vaga a la UAB després que ahir hi hagués un seguiment irregular de la mobilització al campus segons la facultat, però en general bastant ampli, amb 7 de les 13 facultats del centre totalment paralitzades.