música en directe

Càsting al metro

Una setantena d'aspirants participen en les proves d'aptitud per convertir-se en un dels músics del suburbà

 Càsting o proves d’aptitud per als músics del metro de Barcelona, a l’estació de Plaça Universitat

2
Es llegeix en minuts
PAULA MORI / BARCELONA

El metro de Barcelona es va convertir ahir en un escenari improvisat per fer un càsting, encara que al contrari del que sol passar a la tele, en aquest cas cap membre del jurat es va atrevir a elogiar o renyar els esforçats concursants. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i l’Associació de Músics de Carrer (Amuc BCN), juntament amb un jurat integrat per professors de l’Escola de Músics Juan Pedro Carrero (JPC), van organitzar una nova prova de selecció per avaluar els músics que aspiren a tocar en algun dels 38 punts que tenen reservats a la xarxa del suburbà.

La selecció va tenir lloc en dos torns; de les 9.30 a les 14.00 hores i de les 16.00 a les 20.00 hores, a la cèntrica estació Universitat (L-1, 

L-2). Una setantena de candidats van participar-hi per demostrar al jurat els seus dots musicals, en unes proves en què es valorava la qualitat interpretativa, la varietat de repertori, l’originalitat i la riquesa creativa de la proposta. També altres aspectes com la diversitat cultural, estilística i instrumental.

Un d’ells, l’alacantí Robert Bahia, ha vingut a Barcelona a buscar una oportunitat. «En una gran ciutat hi ha més oportunitats que em contracti una companyia discogràfica, alguna multinacional, em pot veure algun mànager…» explica. Des dels dels 12 anys que es dedica a la música i ha tocat per gairebé tot Espanya. «Al metro de Madrid em va anar bé, encara que va ser una mica dur. La gent allà és més freda. A Madrid no donen permisos i vas per lliure, i això és més perillós. A Barcelona és més segur i hi ha més serietat, la gent és més fina», afirma.

Un altre cas és el de Pepe, un músic veneçolà. «M’interessa cantar al metro perquè per a mi és una cosa nova, al meu país no vaig tenir mai aquesta oportunitat. M’agrada poder compartir la música en viu i en directe amb moltes persones. Poder sobreviure amb la música no és fàcil, s’ha de treballar molt», explica.

Si el jurat li dona el vistiplau, obtindrà el carnet associat a Amuc BCN, fet que li permetrà participar en els projectes d’aquesta associació. D’aquesta manera, tindrà dret a actuar al metro sempre que respecti la normativa.

Jubilat agraït

Joan Quintanilla és un jubilat que fa tres anys que canta al suburbà. La música és la seva gran passió i de jove sempre anava acompanyat de la seva guitarra. «Quan vaig conèixer la meva dona em va fer tocar de peus a terra i vaig deixar de banda la música per estudiar farmàcia», aclareix, encara que mai ha abandonat completament la música. «Quan l’hi vaig explicar a la meva dona, em va pronosticar tots els mals. No li feia gràcia que anés a cantar al metro, però jo, amb un somriure, em sento ben pagat», explica. «Mai he tingut una mala experiència, mai m’han robat. Als músics i als captaires ens fiquen al mateix sac», afegeix. 

Notícies relacionades

   

El projecte de regulació dels músics del metro de Barcelona ja fa 16 anys que està en marxa i és pioner a Europa. El principal objectiu és garantir una bona qualitat de música i evitar problemes. 

Temes:

Metro Música