Deu dones mortes per violència masclista aquest 2017

Dos casos més estan pendents d'investigació

zentauroepp36746796 gra175  rivas vaciamadrid  madrid   02 01 2017   el alcalde 170213133155

zentauroepp36746796 gra175 rivas vaciamadrid madrid 02 01 2017 el alcalde 170213133155 / Paco Campos

2
Es llegeix en minuts

La violència masclista està protagonitzant un tràgic inici del 2017. L’assassinat ahir a Daimiel (Ciudad Real) d’una dona de 46 anys i de la seva filla de 18 anys a mans d’un marit en tràmits de separació ha elevat almenys a 10 el nombre de víctimes mortals de maltractaments des de començament d’any, una xifra que a aquestes altures de febrer només s’havia assolit el 2011 i el 2016.

L’agressor de Daimiel, de 57 anys, va ser detingut pocs minuts després que cap a les nou del matí apunyalés les dues dones. Una veïna va donar la veu d’alarma a les 9.11 i quan els agents de la Guàrdia Civil van arribar al domicili, van trobar el presumpte agressor en calçotets, amb el ganivet a la mà, en estat de xoc. Després de ser detingut va passar a disposició judicial.

VISITES AL CENTRE DE LA DONA

A la policia no li consta que hi hagués denúncia prèvia ni ordre d’allunyament, però sí que s’ha sabut que la dona havia visitat dues vegades el Centre de la Dona de Daimiel. Allà havia explicat a la psicòloga que estava en tràmits de separació d’una parella amb qui s’havia casat feia tres anys.

Malgrat que el cas encara no s’ha confirmat oficialment com a violència masclista, l’Ajuntament de Daimiel va decretar tres dies de dol i la baixada a mig pal de les banderes del consistori en homenatge a les víctimes. Tots tres són de nacionalitat espanyola. Les dones són originàries de Bienservida, una localitat de la serra d’Albacete.

SOTA RISC

Una de les dades que distingeixen els assassinats masclistes d’aquest tràgic inici d’any és la falta de denúncies prèvies. Només en un dels 10 casos, la dona havia portat el seu cas davant la policia. Es tracta de la professora universitària de química de Rivas Vaciamadrid Matilde de Castrio Hernández (40 anys). Després de menys d’un any de relació amb Nelson Enrique Parra Tabares, de 20 anys, li va interposar una denúncia per maltractament, però no va servir de res. La policia va qualificar el seu cas de sota risc i l’ordre de protecció dictada no preveia adoptar mesures excepcionals. Nelson va apunyalar Mati, com així la coneixien els seus amics, la nit de Cap d’Any.

En un altre dels casos, la denúncia l’havien presentat els familiars de la víctima però aquesta va paralitzar el procediment al no confirmar-la. En anys anteriors, al voltant d’un terç de les víctimes havien presentat denúncia.

Notícies relacionades

A les dones mortes s’hi ha d’afegir l’assassinat de Damaris, un nadó de gairebé un any, a l’Hospital La Paz de Madrid per part del seu pare, que es va llançar amb ell al buit per venjar-se de la mare.

La subcomissió del Congrés dels Diputats encarregada d’arribar a un pacte d’Estat contra la violència de gènere va iniciar precisament ahir els seus treballs.