Gay, catòlic i molt cast

Els activistes contra l'homofòbia demanen que se suspengui la xerrada de Philippe Ariño, defensor del celibat, organitzada per l'Arquebisbat de Barcelona

El delegat de Joventut de la diòcesi defensa la llibertat de pensament i afirma que és un orador "fascinant" que no ataca l'homosexualitat

fcosculluela37200272 philippe ari o   homosexual laico frances170207210651

fcosculluela37200272 philippe ari o homosexual laico frances170207210651

2
Es llegeix en minuts

Philippe Ariño (Clolet, França, 1980), homosexual exactivista i avui catòlic militant, explica que el 2011 va descobrir «la bellesa de la continència», i des d’aleshores pregona la castedat. Els gais han d’abstenir-se de les seves pulsions. Ni sexe ni parella, promulga l’autor d’'Homosexualidad contracorriente'. I va més enllà: assimila la seva condició sexual a una lesió a l’ànima: «Vaig descobrir que reconeixent la meva ferida i oferint-la a Crist i a l’Església la meva condició dolorosa es convertia en una festa. L’homosexualitat és una ferida que no s’alleuja tenint relacions. Si no ho admets, no tindràs mai pau».

Ariño, d’origen espanyol, ha sigut convidat per la delegació de Joventut de l’Arquebisbat de Barcelona a una conferència debat, dissabte que ve, dia 12 de febrer, a la parròquia de Santa Anna, i els seus abans aliats, activistes contra l’homofòbia, han posat el crit al cel. El president de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) i portaveu del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), Eugeni Rodríguez, ha demanat que l’arquebisbat suspengui el col·loqui i demani disculpes per un acte de «contingut homòfob que atempta contra el principi d’uniformitat».

Discriminació

«Ens sembla anticonstitucional debatre coses per les quals hem lluitat tants anys, qüestionar l’orientació sexual de cadascú» –declara Rodríguez–. «La llei 11/2014 obliga totes les institucions de Catalunya a no discriminar cap persona sota cap raó. ¿Oi que no es discuteix si les dones han de tenir dret al vot, per què qüestionar si l’homosexualitat és normal o no ho és, si s’és diferent, si és una malaltia, si s’hi neix?», argumenta.

Per la seva banda, mossèn Bruno Berchez, delegat de Joventut de l’Arquebisbat i organitzador de la trobada, defensa el «respecte al lliure pensament». «No es qüestiona ni s’ataca l’homosexualitat, Ariño és gai i no vol deixar de ser-ho. Només explica la seva experiència. Ell tenia parella i va triar un altre camí».

DEBAT OBERT

El sacerdot assegura: «No es tracta de convèncer a ningú ni de donar respostes definitives, sinó de debatre amb respecte coses que interessen als joves». D’aquella joventut catòlica n’han sorgit, diu, els interrogants que Rodríguez reprova. «¿Hi ha alguna diferència entre l’amor entre persones del mateix sexe o del sexe contrari? ¿Sempre hi ha hagut homosexualitat i ara surt a la llum, o l’acceptació fa que ara hi hagi més predisposició? ¿Es neix amb aquesta tendència o s’adquireix?».

«La realitat és plural –prossegueix el religiós– i no s’han de sentir ofesos perquè algú manifesti idees diferents. Alguns també creuen que que jo segueixi Déu és una tonteria. Els joves no han de tenir por de pensar i de confrontar les seves opinions ni a l’Església ni fora. Serà un debat obert a tots, fins i tot vindran gais amb les seves parelles. Sé que és una trobada arriscada que no agradarà als militants homosexuals ni als catòlics més rancis i ortodoxos».

Notícies relacionades

Amb els seus llibres i sentències com «l’homosexualitat és la primera forma d’homofòbia», Ariño ha sigut reprovat per les associacions gais del seu país. «Al no practicar l’homosexualitat no dic que no a les meves pulsions, sinó sí a Déu: és un sacrifici per tenir el millor, el màxim, una cosa que abans no tenia», va explicar l’assagista. També va causar malestar al dir que l’homosexualitat és un «món de mentides que exteriorment es mostra alegre i dins és ple de ràbia i de tristesa».

Berchez no comparteix tot el que diu Ariño, però el considera un jove «fascinant que no s’amaga». «No ataca ni nega l’homosexualitat –reitera–. És un pensador original, interessant, i una persona molt sensible, espiritual i curiosa. Fins i tot volia venir fent autoestop».