UN PEIX POLÈMIC

Carrefour deixa de vendre panga a Espanya

La cadena assegura que la qualitat és "impecable" però dubta dels criteris mediambientals de les granges on es crien

Aquesta retirada ja s’havia produït als establiments que la companyia té a Bèlgica i França. / ATLAS

Aquesta retirada ja s’havia produït als establiments que la companyia té a Bèlgica i França.
img 0619
jgblanco37128229 panga fillet in glass tray isolated on white background foto170201103946

/

4
Es llegeix en minuts

La controvèrsia que des de fa anys acompanya el panga, un peix d’aigua dolça originari del Sud-est Asiàtic, ha obert un nou capítol amb l’anunci que la cadena de distribució Carrefour deixarà de vendre’n als seus supermercats a Espanya, en línia amb la decisió adoptada pel grup francès en altres països europeus.

El panga s’ha popularitzat molt en els últims anys a causa del preu assequible que té al mercat i de l’absència d’espines als filets, la manera més habitual de comercialització. Espanya és el primer importador i consumidor europeu. Malgrat  el seu aspecte al mercat, es tracta d’un animal que pot arribar a pesar 45 quilos i fer més d’un metre de longitud.

No obstant, el panga també es troba immers en una llarga polèmica o mala fama pel deteriorament mediambiental que ocasiona el seu cultiu intensiu, segons denuncien diverses associacions ecologistes, i pel suposat risc per a la salut que comporta el seu consum, encara que totes les anàlisis realitzades per les autoritats sanitàries europees ho hagin descartat. A Espanya no hi ha ni hi ha hagut cap alerta sanitària sobre el consum d’aquesta espècie.

El motiu ambiental és l’únic que esgrimeixen els responsables de Carrefour. «Donats els dubtes que existeixen sobre l’advers impacte en el medi, hem decidit deixar de vendre aquest peix i ja s’han suspès les comandes», indicava a principis d’aquesta setmana un comunicat de la divisió belga de Carrefour. Més endavant, però, la cadena explicava que la qualitat de panga posat a la venda era «impecable», però que hi havia dubtes sobre els mecanismes de control de les granges on es cultiva. 

EN GRANGES DEL MEKONG

Greenpeace, que va iniciar l’any 2012 una campanya en contra de l’aqüicultura de panga, considera que el sistema actual suposa una sobrecontaminació en rius ja per si mateixos molt contaminats, com és el cas del Mekong. Celia Ojeda, responsable d’Oceans i Pesca en aquest organisme ecologista, lamenta que algunes «gàbies» s’hagin instal·lat en zones de manglars molt sensibles i en antics arrossars. «Es priva la població d’un productes de primera necessitat per impulsar l’exportació».  

Las claves de la noticia

  • IMPORTAT D'ÀSIA  IMPORTAT D'ÀSIA A Espanya, es van importar 42 tones de panga congelada, per un total de 142.000 euros, cosa que va suposar el 23% del total de peix blanc congelat, que significa un percentatge de consum molt inferior respecte al fresc. El panga, al plat dels consumidors, s'ha fet passar en algunes ocasions per lloms de lluç, cosa que l'ha fet molt popular, apunten en el sector de la distribució. LA MAJORIA VE DEL VIETNAM Gairebé tots els proveïdors de panga són de l'Àsia, amb el Vietnam al capdavant, seguit d'Indonèsia, Tailàndia, Bangla Desh i Birmània. Un petit percentatge comença a arribar també de Namíbia, on comencen a florir les piscifactories en llacs. Al Vietnam, un terç de la producció en piscifactories és de panga, amb més d'un milió de tones d'aquesta espècie a l'any. D'aquestes, gairebé el 10% s'exporta a la Unió Europea. L'impacte que un veto massiu al panga podria suposar per a l'economia del Vietnam seria considerable, ja que el 41% de les importacions que rep la Unió Europea del Vietnam són filets de panga congelats. Les importacions espanyoles de panga procedent del Vietnam van arribar a 23.179 tones el 2015 i un valor de 47,6 milions d'euros, segons dades del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient. .

«No és una cosa limitada al panga –insisteix Ojeda–, sinó a l’aqüicultura fluvial amb peixos carnívors». Segons explica, aquest sistema «mai acabarà amb la fam al món perquè per a la producció d’un quilo en necessites quatre de pinso elaborat amb altres peixos menys apreciats. És molt poc eficient».

Per si això fos poc, la concentració de milers de grans peixos en xarxes, diu Ojeda, ocasiona un problema d’acumulació d’excrements als voltants. A més, prossegueix, són habituals els suplements amb antibiòtics i polifosfats. Encara que alguns estudis també han detectat bacteris en el panga, la Comissió de Pesca de la Unió Europea insisteix que les importacions d’aquest producte compleixen tots els requisits exigibles.

SENSE SUPORT DEL SECTOR

Al marge de l’empresa Carrefour, altres grans supermercats i cadenes de congelats no han deixat ni, aparentment, tenen intenció de deixar de vendre panga, apunten fonts del sector de la distribució. Les mateixes fonts assenyalen la seva estranyesa sobre el fet que es posin en dubte les garanties de l’origen d’aquest peix en lloc de pressionar per canviar la legislació existent i fer-la més estricta.

Notícies relacionades

El gerent de l’Associació Empresarial de Productors de Cultius Marins (Apromar), Javier Ojeda, es va felicitar ahir del veto de Carrefour al panga perquè, va dir, «demostra la responsabilitat social de l’empresa respecte als seus productes». «Quan arriba un producte de llocs molt llunyans a un preu molt baix, la gent s’hauria de qüestionar si s’està pagant adequadament als treballadors o s’està descuidant el medi ambient o el benestar animal», es va qüestionar Ojeda.

Als productors de peix espanyols, que treballen més que res amb producte fresc com pot ser el musclo, la daurada, el llobarro o el turbot, la competència del panga afectava sobretot els filets de truita congelada neta, que anaven destinats sobretot al mercat rus, segons Ojeda.