Nadal entre lliteres

La majoria dels afectats per l'epidèmia de grip reconeixen que van directament a l'hospital, sense passar per l'ambulatori

Els metges atribueixen la saturació que pateixen aquests dies a les retallades dels últims anys

zentauroepp36770721 5 1 2017 barcelona sala espera urgencias hospital mar foto a170105182451

zentauroepp36770721 5 1 2017 barcelona sala espera urgencias hospital mar foto a170105182451

3
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

A la Marta, que acaba de portar a la seva mare a l’Hospital del Mar de Barcelona, la grip li està amargant el Nadal. Ahir era la tercera vegada en pocs dies que anava a urgències acompanyant la seva progenitora i està nerviosa perquè, al final, després d’haver sigut enviada a casa les dues vegades anteriors, la malalta ha tingut una de les seves habituals crisis d’asma. Aquesta vegada la ingressaran, li han dit els metges.

    «És que amb ella sempre passa el mateix, al principi no sembla res, però per poc que es compliqui, acaba necessitant oxigen», explicava ahir la Marta a les portes de la sala d’espera. La seva mare forma part del grup de pacients a qui els metges denominen hiperfreqüentadors, per la gran quantitat de vegades que visiten anualment els serveis d’urgències. Els equips sanitaris d’atenció primària els tenen perfectament identificats. 

    Ahir, explicava la Marta, ja van anar directes a l’hospital perquè «no valia la pena tornar a passar per l’ambulatori com les altres vegades», va afirmar rotunda. «Jo mateixa, quan he passat per casa seva a primera hora, ja he vist que estava molt aclaparada i que li costava respirar», argumentava.

    La Marta és una de les poques acompanyants, entre els que ahir guardaven torn al servei d’urgències de l’Hospital del Mar, que abans d’acabar aquí havien recorregut a un CUAP (centre d’urgències d’atenció primària). Són molt pocs, entre els que esperen a la reduïda sala, gairebé tots amb ulleres profundes i en silenci, els que han passat per l’ambulatori abans d’arribar a l’hospital.

Informació i confiança

«El problema és que el CUAP és un recurs que encara no es coneix prou, faran falta uns anys més perquè la gent l’incorpori a les seves rutines», observa Josep Maria Puig, metge nefròleg i un dels caps de guàrdia que té el centre sanitari barceloní. Puig, que és també secretari general del sindicat Metges de Catalunya, suma a la falta d’informació la «percepció que encara té molta gent que a l’hospital, com que hi ha especialistes per a totes les patologies, seran atesos més ràpidament».

    Cras error, assegura el facultatiu. «Amb les retallades dels últims cinc anys, els hospitals han perdut 1.200 llits, i això no ha fet res més que augmentar la pressió assistencial i les esperes», afirma el metge. «Aquesta epidèmia de grip arriba, doncs, en un moment en què la situació està més tensionada que mai i ha sigut la gota que ha fet vessar el got i ens ha saturat a tots», pro­testa.

Un dia ‘tranquil’

Ahir a la una del migdia, les persones que havien passat la primera selecció a les urgències de l’Hospital del Mar i que esperaven ser ateses per un especialista eren 98, de les quals només una desena requerien atenció immediata. La majoria, 78 pacients, tenien afeccions de nivell 3, és a dir, no requereixen una intervenció d’emergència perquè la seva malaltia no revesteix gravetat. Gairebé tot són grips.

    «Això no és res, hauríeu d’haver vist com hem estat la resta de la setmana», comenta una auxiliar que s’ha agafat un minut de descans. «Tots pensem que com que aquesta nit venen els Reis i demà és un dia de festa, hi deu haver pacients que, mentre puguin, prefereixen quedar-se a casa», ­apunta.

Notícies relacionades

    L’Hospital del Mar és un dels que aquests dies han registrat una gran allau d’usuaris d’urgències. L’Institut Català de la Salut (ICS) informa que des del 29 de desembre fins aquest dimarts, van passar pel centre hospitalari gairebé 1.800 persones. 

    I encara que és un percentatge lleugerament inferior al de la setmana anterior, «s’ha de tenir en compte que l’hospital està molt just d’efectius per les vacances de Nadal», assenyala la jove auxiliar, mentre torna a l’interior d’urgències amb un got de cafè amb llet a la mà.