Cau al Vendrell un 'capo' italià de la droga que va eludir la presó per patir priapisme

El narcotraficant havia fugit d'Itàlia després d'una condemna a més de 30 anys de presó

 

  / MOSSOS D'ESQUADRA

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

S'amagava en un xalet del Vendrell, mentre les autoritats italianes el buscaven per haver sigut condemnat amb sentència definitiva a més de 30 anys de presó per tràfic de drogues destinades a Barcelona i el nord d'Itàlia. A Francesco Castriotta, àlies 'Gianco', de 43 anys, l'han perdut les festes de Nadal i de Cap d'Any, que va voler celebrar sense estar-se de res, envoltat dels seus parents, a qui va trucar i que, al seu torn, li van trucar per telèfon, sense saber que tenia el mòbil punxat des d'Itàlia. Ho ha comunicat Marcello Musso, fiscal de Milà, i la circumstància il·lumina sobre el grau de col·laboració, fins i tot tecnològica, entre Itàlia i Espanya.

Mentre els ciutadans celebraven les festes de Nadal, un nucli de carrabiners italians, amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, van mantenir sota control el xalet del Vendrell (Tarragona), base utilitzada per Castriotta per dirigir els seus tràfics des de Barcelona. Havia passat de la presó a l'arrest domiciliari el 2010 per raons mèdiques, ja que patia una forma de priapisme -erecció permanent del penis- causada per un llarg consum de cocaïna. Va ser localitzat a la localitat costanera de Tarragona el setembre passat, quan li faltaven per complir 21 anys, dos mesos i 10 dies de presó.

GRUP CRIMINAL

D'acord amb les investigacions, formava part d'un grup criminal liderat per Biagio Crisafulli, considerat el 'capo' de la droga a Milà i intermediari del trànsit d'haixix procedent del Marroc. Tots dos mantenien relacions comercials estretes amb la ‘Ndrangheta, la màfia calabresa, que les fiscalies de Palerm i de Nova York consideren com l'organització criminal que té el monopoli del mercat mundial de la cocaïna llatinoamericana. Precisament la pugna de Crisafulli i Castriotta amb la ‘Ndrangheta per la creació d'un grup autònom hauria acabat amb la probable 'entrega' del 'capo' resident al Vendrell.

Notícies relacionades

"Es tracta d'un gran èxit de l'Estat, el resultat del sacrifici i la dedicació dels carrabiners que, fins i tot els dies de Nadal, han continuat treballant per descobrir aquest perillós criminal", ha comentat Musso. El 2014 havia sigut localitzat a Veneçuela, però la seva captura va quedar frustrada.

Castriotta havia sigut arrestat el 2009, en l'àmbit d'un sumari que dirigia el mateix fiscal Musso, i quan va ser portat davant el jutge, que per casualitat era una jutge, el reu es va presentar amb un contenidor de gel a les parts íntimes a causa de la perenne erecció que patia. Per aquesta raó i després de diversos peritatges mèdics que van qualificar la patologia de "dolorosíssima", el tribunal va decidir que fos tret de presó i passés a l'arrest domiciliari, del qual va fugir.