LA MESURA D'EMERGÈNCIA S'ACTIVARÀ AQUEST DIJOUS

Madrid prohibeix la circulació de la meitat dels cotxes per contaminació

L'ajuntament només permetrà l'accés a la ciutat als cotxes amb matrícula senar

Demà no podran circular per l’ametlla central de Madrid els vehicles amb matrícules parelles. / VÍDEO ATLAS

1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Demà, dijous, 29 de gener, s'activarà el nivell 3 del protocol per alta contaminació i, per tant, només podran circular per la ciutat de Madrid (interior de la M-30) els vehicles amb matrícula senar. “Cal prendre mesures responsables”, subratlla la portaveu d l'ajuntament, Rita Maestre.

És la primera vegada que es regula el trànsit en funció de la terminació de les matrícules: els dies parells poden circular els cotxes amb plaques parelles, i els dies senars, la resta. Els que tenen dret a circular amb independència de la matrícula són els taxis, els vehicles nets, les motos i els cotxes amb més de dos passatgers. Al novembre, es va estudiar aquesta possibilitat, però finalment es va descartar. Això sí, a última hora i amb massives crítiques per part dels usuaris, que van exigir més celeritat a l'hora de comunicar la notícia.

MESURES VIGENTS

En tot cas, Madrid seguirà mantenint les limitacions recollides pels nivells 1 i 2 del protocol per alta contaminació, que implica que la velocitat està limitada a 70 quilòmetres per hora a la M-30 i altres accessos a la capital, i aparcar en zones d'estacionament regulat és possible només per a residents, vehicles de zero emissions i conductors de mobilitat reduïda.

Notícies relacionades

“Sabem que aquestes mesures impliquen alguns problemes. Però no fem això per fer la punyenta als madrilenys”, assenyala Maestre. “L'altra opció és no fer res i això és dolent per a tothom”. El protocol per alta contaminació s'activa quan les diferents estacions de mesurament de qualitat de l'aire observen alts graus de diòxid de nitrogen (NO2) i les prediccions són desfavorables.

Curiosament, els alts índexs de contaminació es produeixen en unes jornades de baixada de trànsit per les festes de Nadal, amb les vacances escolars incloses.