PUJADA ALARMANT

Augmenten a Anglaterra els casos de joves expulsats de casa per ser homosexuals

El racisme i l'homofòbia s'han disparat després de la votació del 'brexit'

jjubierre34452527 gay161226125510

jjubierre34452527 gay161226125510 / HAYOUNG JEON

2
Es llegeix en minuts
POL GUSTEMS / MANCHESTER

Un 25% més de casos. Anglaterra viu una pujada alarmant de joves, d'entre 16 i 25 anys, forçats a abandonar la seva llar familiar per culpa del rebuig dels seus pares a la seva condició sexual. Dues de les organitzacions líders del país, que s'encarreguen específicament d'aquests incidents, han revelat les xifres dels seus últims exercicis. Els afectats entrevistats pel diari 'The Independent', sensible amb la causa i promotor d'una línia de telèfon oberta 24 hores a les víctimes, apunten a un perfil concret de famílies. Es tracta de pares extremistes, radicalment en contra dels drets d'igualtat per al col·lectiu de LGBT (lesbianes, gais, bisexuals i persones transsexuals) vigents al Regne Unit.

Els casos descrits pels protagonistes engloben des de fortes discussions a expulsions de la vivenda de manera violenta. Una testimoni explica la situació d'un afectat que es va trobar que els seus pares el volien enviar a l'Àfrica per ‘arreglar' la seva tendència sexual. Una altra adolescent relata com la seva mare va canviar els panys de casa després de sincerar-se. The Albert Kennedy Trust i Stonewall Housing, les dues organitzacions que han expressat la seva preocupació, estimen que 4.800 joves LGBT anglesos no tenen sostre o viuen en un entorn hostil.

Resulta contradictòria l'ascensió d'aquests successos amb la política igualitària i inclusiva defensada pel Govern britànic en els últims temps. L'ex primer ministre David Cameron es congratulava el juliol passat d'haver implementat la llei del matrimoni homosexual el 2014: “La Gran Bretanya va ser un dels primers països amb un govern de centredreta a fer aquest pas”. Segons les dades de l'Administració, s'han invertit 500 milions de lliures en els últims sis anys per combatre la situació dels sense sostre, cosa que s'ha reflectit en un descens del 17% en joves de 16 a 24 anys.

INTOLERÀNCIA

No obstant, la intolerància d'algunes minories s'ha fet més visible en els mesos posteriors a la votació del 'brexit'. Els casos de racisme i homofòbia s'han disparat, i al darrere hi ha persones que ara se senten més legitimades a expressar el seu odi als que consideren diferents. Nik Noone, màxim executiu de la Charity Galop, ha declarat després de la publicació de les dades: “Les respostes del Regne Unit als crims de l'odi estan entre les millors del món, però les nostres lleis estan lluny de ser perfectes. La màxima sentència per homofòbia és de sis mesos”.

Notícies relacionades

El líder laborista Jeremy Corbyn defensa una millora de la política educativa per prevenir al màxim aquests casos. La seva proposta inclou l'aprenentatge d'història sobre el col·lectiu LGBT a les escoles. També de la vida de figures destacades com el matemàtic Alan Turing.

Albert Kennedy Trust i Stonewall Housing han intensificat la seva promoció per ajudar com més afectats millor amb aquestes característiques: relacions trencades amb la família per raó de la condició sexual, víctimes d'assetjament domèstic i fins i tot adolescents que requereixen ajuda per escapar-se d'un ambient domèstic abusiu per la tendència sexual del jove.

38 anys de llibertat sexual

El 26 de desembre de 1978, el Consell de Ministres presidit pel president Adolfo Suárez va retirar l'homosexualitat de la llei de perillositat i rehabilitació social espanyola, de manera que, en la pràctica, aquesta orientació sexual va deixar d'estar penalitzada i castigada. Uns mesos més tard, organitzacions mèdiques, civils i culturals, juntament amb 50 ajuntaments catalans liderats pel de Barcelona, van exigir la legalització del Front d’Alliberament Gai de Catalunya. Aquesta efemèride ha sigut avui recordada a Twitter per diversos partits d'esquerra, que aquest dilluns han convertit en ‘trending topic’ l'etiqueta #38AnysDeLlibertatSexual.