ANUNCI DE L'OMS

Demostrada l'eficàcia de la que serà la primera vacuna contra l'Ebola

El procediment per comercialitzar-la es completarà com a molt tard el 2018

Una vacuna podria acabar amb l’Ebola per sempre. / EUROPA PRESS

Una vacuna podria acabar amb l’Ebola per sempre.
Una mostra de la vacuna experimental contra l’Ebola VSE-EBOV, a l’hospital de Ginebra, dimecres.

/

2
Es llegeix en minuts

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat aquest divendres que amplis assajos realitzats amb una vacuna per a l'Ebola han donat resultats molt positius i que el procediment per a la seva comercialització es completarà com a molt tard el 2018.

La vacuna rVSV-ZEBOV, que va ser desenvolupada per l'Agència de Salut Pública del Canadà i està produïda per la farmacèutica nord-americà Merck, va ser provada en 5.837 persones a Guinea, el país on el 2014 es va iniciar la pitjor epidèmia d'Ebola que s'hagi conegut mai i que es va estendre a Sierra Leone i Libèria.

Els assajos es van realitzar en la primera meitat del 2015, quan l'epidèmia havia decaigut lleugerament, encara que el letal virus de l'Ebola continuava circulant.

La directora general adjunta de l'OMS per a sistema de salut i innovació, Marie-Paule Kieny, va dir a la premsa que entre les persones que van rebre la vacuna no es va registrar cap cas d'Ebola en els 10 dies o més després de la inoculació.

L'assaig va involucrar 6.000 persones addicionals, que van ser seguides pels equips de l'OMS, però que no van rebre la vacuna. En aquest grup es van registrar 23 casos de la malaltia.

L'Ebola va ser identificat fa 40 anys i des d'aleshores se n'han produït diversos brots. L'últim va ser el pitjor, ja que va causar més de 11.3000 morts, entre altres raons perquè mai s'havia desenvolupat una vacuna per prevenir-ne la propagació.

Segons han demostrat els estudis, la vacuna rVSV-ZEBOV permet prevenir la infecció d'un dels agents patògens més letals que es coneixen.

"Encara que aquests convincents resultats arriben molt tard per a aquells que van morir en l'epidèmia d'Ebola a l'oest de l'Àfrica, quan aparegui el pròxim brot tindrem defensa", va comentar Kieny.

LES PROVES, A GUINEA

L'assaig es va portar a terme a la regió costanera de Guinea, on el 2015 se seguien detectant casos d'Ebola, i es va fer amb un enfocament d'"anells", que implicava identificar totes les persones del cercle del malalt que havien tingut contacte amb ell o amb les seves robes per vacunar-les.

Després s'identificava els havien tingut contacte amb aquests últims, i això en general donava un grup de 80 persones per cada cas reconegut.

Amb aquesta mateixa estratègia es va aconseguir en el passat l'eradicació de la verola al món. La vacuna també es va poder administrar a nens a partir dels 6 anys, després de demostrar-se que era segura a partir d'aquesta edat.

El que encara s'ha de determinar és quant de temps dura la immunitat amb aquesta vacuna, de la qual només es requereix una dosi perquè sigui efectiva.

Kieny va dir que ara es prepara l'expedient per sotmetre la vacuna al procés de registre als Estats Units i a la Unió Europea, que es preveu acabar el 2018 perquè la vacuna arribi al mercat.

Notícies relacionades

Si abans que això passi sorgeix un nou brot d'Ebola, Merck comptarà de totes maneres amb una provisió d'almenys 300.000 dosis, segons un compromís que va adquirir amb l'aliança publicoprivada GAVI, que treballa en favor de l'accés a les vacunes per als països més pobres.

GAVI va finançar amb cinc milions de dòlars la producció d'aquesta quantitat de vacunes, que podran ser utilitzades en cas de necessitat amb una autorització especial de l'OMS.

Temes:

OMS Ebola