PACTE POLÍTIC

La fi dels talls de llum es demorarà fins a quatre mesos

PSOE i Ciutadans volen ampliar el pacte al gas però el Govern els dóna allargues

icoy36684013 pobreza energetica161221191551

icoy36684013 pobreza energetica161221191551

1
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El Govern i el PSOE, amb la incorporació a última hora de Ciutadans, han acordat per fi prohibir els talls de llum a les llars «molt vulnerables», però la seva entrada en vigor s’endarrerirà fins a quatre mesos. El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, ha defensat que no és possible accelerar-ho perquè ha de rebre informes del Consell d’Estat i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, i negociar-ho amb la Comissió Europea i també amb les comunitats autònomes i els ajuntaments, que tenen les competències de protecció social.

Notícies relacionades

Els partits han pactat canviar la llei del sector elèctric, que fixa els «subministraments essencials» que no es poden tallar, com el dels hospitals, per afegir-hi les llars que estan en una situació molt dolenta. S’inclourà en un reial decret que el Consell de Ministres aprovarà aquest divendres o el següent i que les Cambres convalidaran a finals de gener o principis de febrer. Llavors s’obrirà un termini de tres mesos per redactar el seu reglament, que és on s’inclouen els aspectes més concrets com la definició de consumidor molt vulnerable i el procediment per evitar els talls.

També van acordar que les companyies elèctriques cofinancin a través del bo social establert el cost d’evitar els talls de llum, uns pagaments a les empreses que ara assumeixen en solitari els serveis socials i que es duplicaran; lligar el bo social al nivell d’ingressos dels beneficiaris (actualment hi ha perceptors que no ho necessiten), i desenvolupar un índex de comparació d’ofertes d’electricitat, similar al TAE financer. PSOE i Ciutadans també han defensat estendre la prohibició dels talls de subministrament al gas, però el Govern ha refredat les seves expectatives.