POLÈMICA FESTA

El Constitucional avala la prohibició de matar el Toro de la Vega

La decisió ratifica el veto de la Junta de Castella i Lleó al qual havia recorregut l'Ajuntament de Tordesillas

fcasals35507503 festival goers run past a bull during the  toro de la pena  160913132240

fcasals35507503 festival goers run past a bull during the toro de la pena 160913132240 / CESAR MANSO

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Constitucional ha descartat per "unanimitat" admetre a tràmit el recurs interposat per l'Ajuntament de Tordesillas contra el decret de la Junta de Castella i Lleó, que impedeix la mort en públic del Toro de la Vega, un recurs que es va començar a debatre en el ple d'aquest dimarts, segons avança 'El diario.es'.

En últims dies es deia que el Constitucional no admetria a tràmit el recurs de la localitat val·lisoletana, una decisió no s'ha confirmat fins a aquest dimecres. En concret, ha sigut un dels magistrats d'aquest òrgan el que ha ratificat la negativa del tribunal. En declaracions a la cadena SER, Fernando Valdés Dal-Ré ha explicat que la qüestió plantejada per l'Ajuntament de Tordesillas "estava notòriament infundada".

El decret prohibeix la mort de qualsevol toro en festes taurines populars i tradicionals i va ser aprovat per les Corts de Castella i Lleó en relació amb el toro que cada any, des de fa gairebé cinc segles, protagonitza a la vila de Tordesillas (Valladolid) el torneig del Toro de la Vega.

Notícies relacionades

Els veïns, però, pretenien conservar en la seva integritat i puresa tradicionals la festa i l'ajuntament considerava en el seu recurs davant el TC que la norma de les Corts autonòmiques lesionava la seva autonomia municipal.

La decisió del Constitucional ratifica així la prohibició de la Junta de Castella i Lleó i que va impedir per primera vegada en cinc segles que es llancegés el Toro de la Vega a Tordesillas.