Atenció: aquestes joguines connectades a internet poden espiar els teus fills

L'OCU denuncia que la nina Cayla i el robot i-Que poden gravar converses i enviar-les a una empresa

Alerta de lOCU sobre joguines / VÍDEO: YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) adverteix de "greus" errors de seguretat pel que fa a la privacitat en dues joguines connectades a internet, la nina Cayla i el robot i-Que, que es poden comprar a través de la xarxa i el primer d'ells també en botigues de joguines.

L'OCU es basa en un estudi dut a terme pel Consell de Consumidors Noruec (Forbrukerradet) que detecta "preocupants errors al voltant de la seguretat i la privacitat dels menors a qui estan dirigits".

Segons aquesta organització, l'estudi ha comprovat que amb passos simples qualsevol pot agafar el control de les joguines, que poden parlar i gravar converses, a través d'un telèfon mòbil.

Això fa possible parlar i escoltar a través de la joguina sense tenir-hi accés físic.

A més, s'ha pogut comprovar que qualsevol cosa que el nen li digui a la nina es transfereix a la companyia nord-americana Nuance Communications, especialitzada en tecnologies de reconeixement de veu, i aquesta empresa es reserva el dret d'utilitzar aquesta informació amb tercers i per a una àmplia varietat de propòsits.

PUBLICITAT ENCOBERTA

També, assenyala l'OCU, s'ha constatat que aquestes joguines inclouen determinades frases preprogramades en què es publiciten diferents productes comercials.

Per exemple, la nina comenta que li agraden molt les pel·lícules de determinats estudis nord-americans de producció de dibuixos animats amb què el proveïdor de l'aplicació té una relació comercial.

En l'anàlisi dels termes i les condicions que ha d'acceptar l'usuari s'han trobat clàusules il·legals, com l'obligació d'acceptar que els termes es canviïn sense avís previ, que les dades personals es puguin utilitzar per a publicitat específica i que aquesta informació pugui ser compartida amb tercers no identificats.

Notícies relacionades

Tot plegat constitueix, segons l'OCU, "una violació de la normativa europea en matèria de protecció de dades i de protecció dels consumidors i planteja seriosos dubtes al voltant de la seguretat d'aquestes joguines".

L'organització ha demanat a les autoritats espanyoles que investiguin els fets denunciats i prenguin totes aquelles mesures que siguin necessàries per salvaguardar la seguretat i la privacitat dels menors.