Ball de festes a les escoles durant el macropont

La normativa permet un calendari festiu dispar entre escoles de la mateixa ciutat

Les plantes d'hospitalització, plenes aquesta setmana, disposen del total d'infermeria

Una entrada de lHospital de la Vall dHebron, on està ingressat el nen amb diftèria.

Una entrada de lHospital de la Vall dHebron, on està ingressat el nen amb diftèria. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El seguiment del macropont de la Constitució no ha sigut unànime a tots els centres escolars de Catalunya, on han optat per fins a quatre opcions en aquestes minivacances prèvies a les festes de Nadal. En aquest ball de festes, uns centres van decidir fer festa ahir i recuperar l’activitat lectiva dimecres, 7, i divendres, 9. Altres han preferit tancar les aules divendres i assistir a classe dilluns i dimecres. Una tercera opció ha sigut treballar tots els dies laborables. I encara n’hi ha una quarta que ha consistit a treballar dilluns i fer festa dimecres i divendres.

    

Montse Conejo, presidenta de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), reconeix que aquest pont sempre «ha sigut conflictiu» en els diferents sectors. Segons el seu parer, l’organització d’aquestes festes s’hauria de consensuar «d’una altra manera a nivell social». Conejo afirma, no obstant, que a nivell escolar l’organització «és bastant coherent, perquè es posen d’acord en les festes les escoles de Primària i Secundària per no perjudicar les famílies». El malestar, no obstant, ha sigut inevitable, ja que moltes famílies tenen seriosos problemes per deixar aquests dies festius els seus fills a cura d’algú.

    

Cada centre escolar, a més a més de les festes que fixa el calendari laboral de Catalunya, té tres dies d’assumptes propis que els professors trien segons les seves preferències. La Conselleria d’Ensenyament recomana que aquests tres dies els distribueixin equitativament durant els mesos que dura l’activitat lectiva.

HOSPITALS PLENS

La setmana dels dos ponts laborals del mes de desembre ha coincidit, com en anys anteriors, amb un període d’alta ocupació als hospitals de Catalunya, donada la concurrència d’infeccions respiratòries greus en persones grans afectades per patologies cròniques, cosa que n’aconsella el trasllat a serveis d’urgències. Com a norma general, segons informen fonts dels centres, els hospitals mantenen la mateixa proporció de personal d’infermeria a les plantes d’ingrés que la que disposen en una jornada laborable i una dotació de metges de guàrdia similar a la d’un diumenge.

  

 Així passa a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, que té ocupats els 1.050 llits de general, maternoinfantil i traumatologia. Aquestes plantes d’ingrés seran ateses cada dia pel 100% del personal d’infermeria habitual, amb independència de si la jornada és festiva o no, assegura Judith Alcaraz, adjunta a la direcció d’infermeria en atenció urgent: «Fa un mes es va preguntar a les infermeres qui volia treballar els festius, i en funció de les respostes s’han compost els torns perquè sempre hi sigui present el total de la plantilla d’infermeria».      

Notícies relacionades

  

Els dos festius, els hospitals no realitzaran intervencions quirúrgiques programades, cosa que reduirà l’ocupació de llits. Això implica que els metges que estan de festa no han de ser necessàriament substituïts. Funcionen al complet les urgències i, en cas d’accident, està previst que vagin als hospitals els que no estiguin treballant.