POBRESA ENERGÈTICA

Tot el Congrés menys el PP insta el Govern a prohibir els talls de llum

Els populars s'abstenen perquè la iniciativa inclou propostes "impossibles"

 

 

1
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El Congrés dels Diputats va instar ahir el Govern a prohibir a les empreses energètiques tallar el subministrament sense consultar-ho  amb els serveis socials per evitar deixar sense servei persones en situació de pobresa energètica. Units Podem, que va proposar la iniciativa, va obtenir el suport de tots els grups llevat del PP, que es va abstenir. La demanda de la Cambra baixa no és vinculant, i l’Executiu podrà fer-se el desentès.

Els diputats van reclamar que siguin les elèctriques qui assumeixi el cost quan els serveis socials certifiquin que el consumidor no pot pagar. També van demanar que totes les llars puguin accedir a un «subministrament mínim vital» sense que els costi més del 10% dels ingressos mensuals. Així mateix, van instar a una reforma del bo social perquè vagi realment dirigit a famílies amb baixos ingressos, un punt en què el Ministeri d’Energia ja prepara canvis, entre altres aspectes perquè el continuïn pagant les empreses.

Notícies relacionades

El diputat del PP Guillermo Mariscal va dir que el seu grup s’havia abstingut perquè hi ha punts de la proposta d’Units Podem que són d’«aplicació impossible», com fixar una tarifa regulada i aplicar un IVA reduït a l’energia (ho prohibeix, va al·legar, la UE). També va dir que la iniciativa envaeix competències de les autonomies, inclou una auditoria dels costos energètics que ja va fer el Govern en l’anterior legislatura, i demana recuperar els Costos de Transició a la Competència (3.500 milions que es van embutxacar les elèctriques) quan l’Executiu ja ha sol·licitat permís per recuperar-los a les autoritats comunitàries.

Rafael Mayoral, d’Units Podem, va dir que cada any moren fins a 10.000 persones a Espanya per motius relacionats amb la pobresa energètica. «Cal dir a les elèctriques que s’ha acabat la llei de l’Oest», va dir. El partit va acceptar alguns canvis en la seva proposta a petició de grups com C’s i el PSOE per aconseguir el seu suport i va confiar que la seva iniciativa serveixi per abordar una nova llei contra la pobresa energètica.