ACTUACIÓ REIVINDICATIVA

Detinguts tres joves arran de la polèmica web de delació creada per Interior

Els homes, que estaven en recerca i captura, han sigut arrestats després de presentar un escrit a la conselleria

La pàgina d'internet va ser impulsada per Felip Puig per identificar els esvalotadors de la vaga general del març del 2012

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dilluns tres nois que estaven en recerca i captura arran de la seva identificació gràcies a la web de delació que va impulsar la Conselleria d'Interior web de delacióConselleria d'Interioren l'època de Felip Puig (CIU) després dels aldarulls per la vaga general del 29 de març del 2012 vaga general del 29 de març del 2012 contra la reforma laboral. L'arrest s'ha portat a terme a la mateixa seu de la conselleria, al carrer de la Diputació, després que els tres nois entreguessin una instància en què denunciaven la "persecució" a què estaven sotmesos després d'aparèixer en una web "il·legal", segons els seus advocats.

Els tres nois, que han comparegut davant d'un improvisat panell que simulava el que utilitza la policia per retratar els detinguts, han estat acompanyats dels seus advocats, així com per representants de la CUP, com Anna Gabriel  i Josep Garganté, i membres de diverses plataformes de suport. Els tres activistes, que han denunciat "repressió política", seran posats a disposició judicial. L'ordre de recerca i captura es va dictar el mes de setembre passat, després de la incompareixença al jutjat dels ara arrestats per fer-se una fotografia per elaborar una pericial fisiomètrica.

El Jutjat d'Instrucció número 5 de Barcelona va emetre, quatre anys després dels fets, una ordre de recerca i captura perquè les forces de seguretat localitzessin i arrestessin els tres joves perquè es presentessin al jutjat. A algun d'ells el van anar a buscar a la seva residència i a la feina, però no el van trobar.

IDENTIFICACIÓ PER LES DESTROSSES

Els tres joves van ser identificats pels Mossos d'Esquadra com a suposats autors de destrosses durant la vaga general del 29 de març del 2012 gràcies a la web de delació, ja desactivada, que va impulsar la Conselleria d'Interior durant l'etapa de Felip Puig perquè els ciutadans aportessin dades per identificar esvalotadors que havien sigut fotografiats durant els disturbis.

Els nois detinguts van recórrer al seu dia davant el magistrat i posteriorment davant l'Audiència de Barcelona en contra d'aquesta pericial fisiomètrica, si bé la justícia ha acabat avalant la pretensió del magistrat que es practiqui aquesta prova de reconeixement. Davant aquesta situació, l'advocat dels tres joves, Eduardo Cáliz, ha denunciat que "obligar per la força a fotografiar-se constitueix una vulneració flagrant de diversos drets humans, entre ells el de defensa i el de presumpció d'innocència". Els membres de la plataforma de suport als tres joves han exigit que Interior no utilitzi mai més una web com la creada en l'època de Puig.

ELS DISTURBIS

Notícies relacionades

Al voltant d'unes 100 persones van ser imputades per la seva suposada participació en els disturbis de la vaga general del 29 de març del 2012, en què, entre altres incidents, uns encaputxats van calar foc a un Starbucks al costat de la plaça de Catalunya de Barcelona, No obstant, el 50% dels acusats han sigut absolts, el 25% condemnats i la resta està a l'espera de judici, segons la plataforma de suport als activistes encausats.

La Generalitat va acabar tancant la pàgina a internet el 24 de maig del 2012,pàgina a internet quan tant el Síndic de Greuges com la fiscalia catalana encara estaven elaborant els seus dictàmens sobre la seva legalitat. La web va ser activada amb 231 fotografies i tres vídeos de 68 sospitosos d'haver participat en actes de violència urbana durant la vaga general, dels quals 23 van poder ser identificats, entre ells els tres joves que ara han sigut detinguts.