Vacances a la francesa

Els descansos escolars a França els decideix el Govern d'acord amb els pares, les autoritats turístiques i les de seguretat viària

El període oficial de classes és sempre de 36 setmanes, segons estableix la legislació francesa

mjibanez14659497 children play with snowballs in front of a ferrywheel place 161028230748

mjibanez14659497 children play with snowballs in front of a ferrywheel place 161028230748 / PHILIPPE MERLE

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El calendari escolar és un assumpte recurrent de polèmica a França i qualsevol reforma és objecte de debats acalorats i notables resistències, tant sindicals com per part de les famílies. Actualment, al país veí les vacances dels alumnes es regeixen per un doble criteri, l'acadèmic i el turístic.

De fet, encara que és el Ministeri d'Educació qui estableix les dates del calendari festiu per a un període de tres anys, ho fa amb el consens de les associacions de pares d'alumnes, amb la secretaria d'Estat de Turisme i amb la de Seguretat Viària. 

La legislació estipula que el curs escolar francès duri un mínim de 36 setmanes. La norma avui dia és que cada set setmanes de classe n'hi hagi dues de descans. No obstant, l'última reforma de la ministra Najat Vallaud-Belkacem modificarà aquesta pauta a partir del curs 2017-2018. Així, el tram final del pròxim curs escolar podria tornar a durar 11 setmanes en funció de la zona on estigui situat el centre educatiu.

TRES ZONES DE REFERÈNCIA

Des del 1964, les vacances no són simultànies a tot el territori francès. El ministeri reparteix en tres zones la França metropolitana per una raó purament econòmica. Escalonar els períodes d'oci permet allargar les vacances d'hivern i de primavera quatre setmanes. De passada, les estacions d'esquí tenen el públic assegurat.

L'última reforma també altera la configuració de les tres zones escolars, per tenir en compte el nou mapa territorial francès que, el 2015, va passar de 22 a 13 regions, entre altres coses per reequilibrar demogràficament i econòmicament el pes de les diferents administracions. 

Així, l'anomenada zona A la formen Aquitània, Alvèrnia-Roine-Alps i Borgonya-Franc Comtat. A la zona B hi figuren les de la meitat nord (Nord-Picardia, Bretanya, País del Loira i Centre-Vall del Loira), mentre que la zona C la integren l'Illa de França -la regió parisenca- i el Migdia-Llenguadoc. Sense comptar les vacances d'estiu, hi ha quatre períodes de descans al llarg del curs: Tots Sants, Nadal, hivern i primavera.

La reforma prevista per a l'any que ve  La reforma prevista per a l'any que ve tampoc aborda la reducció de les vacances estivals en nom del consens

L'assumpte no és senzill. Per exemple, els alumnes d'un col·legi parisenc (zona C) van començar el curs l'1 de setembre. Les seves primeres vacances les disfruten del 19 d'octubre al 3 de novembre. Les de Nadal (del 17 de desembre al 3 de gener) són iguals a les tres zones. Del 4 al 20 de febrer seran les d'hivern, i de l'1 al 18 d'abril, les de primavera. El dissabte 8 de juliol del 2017 comencen les d'estiu a tot el territori nacional. Per la seva part, els professors francesos van començar a treballar el 31 d'agost i acabaran el curs el 8 de juliol.

AJUDES A CENTRES D'OCI

Notícies relacionades

Malgrat que França fa temps que sospesa una reducció de les vacances d'estiu, l'actual titular d'Educació l'ha descartat de la reforma per aconseguir el màxim consens possible. Per tant, es manté el marc legal de 36 setmanes lectives. Per una altra part, el nou calendari preveu que els directors autoritzin el professorat a comptar amb dues mitges jornades fora de l'horari lectiu per dedicar-se a tasques de formació.

El centre d'ajuda familiar (CAF) dependent de la direcció departamental de cohesió social concedeix subvencions als centres d'oci que ofereixen activitats culturals o esportives durant les vacances. El cost depèn del nivell de renda dels pares, que només paguen una part de l'activitat.