mesures excepcionals

Madrid estudia prohibir aquest dimecres la circulació de la meitat dels cotxes

Seria la primera vegada que s'aplica aquesta mesura restrictiva a l'ús de vehicles a Espanya per l'elevada contaminació

Diverses estacions de control han detectat nivells de diòxid de nitrogen superiors als 200 micrograms

GRA007. MADRID, 31/10/2016.- Vista del cielo de Madrid con el Pirulí (torre de comunicaciones de Torrespaña) al fondo, en la jornada de hoy, lunes 31 de octubre, en la que no podrán aparcar en la zona del Servicio de Estacionamiento Regulado (SER) los no residentes, en el horario de este servicio, de 9.00 a 21.00 horas. Además, la velocidad de circulación en el interior de la M-30 y en las vías de acceso a la ciudad, continúa limitada a 70 kilómetros por hora, en ambos sentidos debido al Protocolo de medidas activado por el Ayuntameinto por la alta contaminación de dióxido de Nitrógeno (NO2), al sobrepasar los 180 µ/m3 las estaciones de Plaza de España, Ramón y Cajal y Escuelas Aguirre de de la Red de Vigilancia de la Calidad del Aire los 180 µ/m3, y mantenerse desfavorables las previsiones meteorológicas determinadas por la Agencia Española de Meteorología (AEMET). El Ayuntamiento de Madrid ha descartado hoy la aplicación mañana por motivos excepcionales del siguiente escenario del

GRA007. MADRID, 31/10/2016.- Vista del cielo de Madrid con el Pirulí (torre de comunicaciones de Torrespaña) al fondo, en la jornada de hoy, lunes 31 de octubre, en la que no podrán aparcar en la zona del Servicio de Estacionamiento Regulado (SER) los no residentes, en el horario de este servicio, de 9.00 a 21.00 horas. Además, la velocidad de circulación en el interior de la M-30 y en las vías de acceso a la ciudad, continúa limitada a 70 kilómetros por hora, en ambos sentidos debido al Protocolo de medidas activado por el Ayuntameinto por la alta contaminación de dióxido de Nitrógeno (NO2), al sobrepasar los 180 µ/m3 las estaciones de Plaza de España, Ramón y Cajal y Escuelas Aguirre de de la Red de Vigilancia de la Calidad del Aire los 180 µ/m3, y mantenerse desfavorables las previsiones meteorológicas determinadas por la Agencia Española de Meteorología (AEMET). El Ayuntamiento de Madrid ha descartado hoy la aplicación mañana por motivos excepcionales del siguiente escenario del / David González (EFE)

2
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Madrid sospesa prohibir la circulació de la meitat dels cotxes a partir d'aquest dimecres a conseqüència dels elevats nivells de contaminació a què ha arribat la capital. Seria la primera vegada que es pren a Espanya aquesta dràstica mesura, que suposa retirar de la circulació el 50% dels vehicles segons la seva matrícula, parells i senars. Madrid manté activat el protocol de mesures per alta contaminació de diòxid de nitrogen (NO2) a la capital al sobrepassar-se dilluns a la nit els 200 micrograms en diverses estacions de mesurament ambiental. Per motius excepcionals no s'ha aplicat aquest dimarts la prohibició de circular al 50% dels vehicles al centre de la ciutat. Si s'aplica aquest dimecres, dia 2, només podrien circular els vehicles amb matrícula parella. 

El Consistori ha explicat que, tot i que es donen les condicions per aplicar ja les mesures restrictives a la circulació s'ha decidit posposar-les davant la coincidència amb el retorn del pont de Tots Sants.

La limitació, si se segueix produint aquesta combinació de factors adversa per a la qualitat de l'aire, s'aplicaria també dijous a les vies de circumval·lació de la capital, que des de dissabte tenen limitada temporalment la velocitat de 90 km/h a 70 km/h pel mateix motiu. A aquestes mesures s'hi sumaria la impossibilitat d'aparcar a les zones de Servei d'Estacionament Regulat (SER) controlades per parquímetres mentre aquests estan actius, de 9.00 a 21.00 hores.

PROHIBICIÓ TOTAL

El protocol d'actuació aprovat per l'Ajuntament de Madrid preveu que en situacions "persistents" es pugui arribar a prohibir fins al 100% de la circulació.

L'última decisió sobre si es prohibeix o no la circulació del 50% dels vehicles es prendrà aquest dimarts a última hora. La inversió tèrmica provoca que sigui a última hora del dia quan les emissions del trànsit rodat de tota la jornada s'acumulen a les capes baixes de l'atmosfera, que són les que es respiren. En aquest moment els detectors mostren la gravetat de la situació.

TRANSPORT PÚBLIC

Notícies relacionades

La possible limitació de la circulació a la meitat del parc mòbil no afectaria el transport públic col·lectiu, bicicletes, vehicles de persones amb mobilitat reduïda amb l'autorització especial corresponent, d'alta ocupació (tres persones com a mínim), models zero emissions, híbrids o cotxes propulsats amb gas liquat de petroli o gas natural comprimit, ni els serveis d'emergències. També estarien exempts motocicletes, tricicles i ciclomotors, camions de distribució de mercaderies i de mudances, grues i cotxes d'autoescoles, entre altres.

La Policia local serà la responsable de supervisar l'aplicació de la normativa en cas d'aplicar-se als accessos a la capital i en punts neuràlgics del centre. Paral·lelament es preveu incrementar el servei de metro i autobusos.