La consulta antitaurina de Sant Sebastià segueix endavant

El consistori donostiarra sol·licita permís a Madrid per poder preguntar als veïns si desitgen que se cedeixi un espai públic per celebrar-hi corrides

El seu primer intent va ser suspès pels tribunals per no ajustar-se a la normativa estatal, i per això ara obren una altra via

cjane20114238 cul52  san sebasti n  17 08 2012   el diestro sebasti n cast161029173115

cjane20114238 cul52 san sebasti n 17 08 2012 el diestro sebasti n cast161029173115 / Javier Etxezarreta

3
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Sant Sebastià persisteix en el seu propòsit de celebrar una consulta antitaurina el febrer vinent, i per a això sol·licitarà al Govern espanyol permís per preguntar als veïns si desitgen destinar un espai públic a la celebració de corrides de toros. D’aquesta manera, el consistori accepta que el seu primer intent, que pretenia fer la consulta sense l’autorització de Madrid, no té per ara recorregut i inicia una altra via amb un nou plantejament.

Sant Sebastià es manté ferm a permetre la celebració d’una consulta sol·licitada per més de 9.000 ciutadans a finals de l’any passat. L’alcalde donostiarra, el penabista Eneko Goia, ha admès que no demanen «permís a Madrid per gust, sinó per necessitat». També la regidora de Participació, Duñike Agirrezabalaga, ha explicat que aquesta via és «la més ràpida i la que ofereix més garanties». Han recolzat aquesta opció els regidors del PNB i el PSE, que integren el Govern local, i Irabazi, mentre que EH Bildu s’ha abstingut i el Partit Popular hi ha votat en contra.

Inicialment, Goia havia intentat convocar la consulta a través del reglament municipal de consultes ciutadanes, però aquesta norma ha sigut anul·lada pel TSJPV, amb la qual cosa aquesta estratègia queda encegada a l’espera que els tribunals decideixin sobre el recurs presentat pel mateix ajuntament. Mentrestant, s’acull ara, contra la seva voluntat, a la llei de bases del règim local, que recull que, a més a més de la majoria absoluta del ple, és preceptiva l’autorització del Govern central per poder dur a terme una consulta popular. L’alcalde adverteix que, tot i que no serà vinculant, sí que atendria una «majoria contundent».

SOBRE ILLUMBE

El recinte multiusos d’Illumbe, de propietat municipal, és l’únic que permet la celebració de corrides a Sant Sebastià, i per això si el consistori deixa de cedir-lo amb aquest objetiu, no hi hauria toros durant la Semana Grande donostiarra. Casualment, la plaça taurina és l’únic immoble d’Illumbe que l’ajuntament ha mantingut sota la seva propietat, ja que acaba de treure a la venda tot el complex, situat en un tàlveg de la ciutat.

D’aquesta manera, la decisió sobre la consulta antitaurina a Sant Sebastià quedarà en mans del Consell de Ministres que sorgeixi del nou Govern espanyol. Precisament, els vots en contra dels regidors populars al consistori donostiarra fan sospitar a les formacions defensores de la consulta que la resposta de Madrid a la seva petició pot ser negativa.

UNA EUSKADI DIVIDIDA

Sant Sebastià seria la primera capital basca que portaria a terme una consulta antitaurina, tot i que també hi va haver intents de fer-ne una a Bilbao l’any passat. No obstant, l’ajuntament de la capital biscaïna, també en mans del PNB, va descartar la idea. L’argument: aquest debat «no existeix a la ciutat», ja que en les permanents enquestes que efectuen entre els veïns sobre les seves preocupacions, aquest tema «no hi apareix ni de bon tros».

Notícies relacionades

El curiós comportament del PNB, que defensa postures contràries en dues ciutats situades a 100 quilòmetres una de l’altra, reflecteix la profunda divisió de la societat basca. A Euskadi hi conviuen, en calma tensa, amants de la tauromàquia i els que volen desterrar un espectacle que titllen d’anacrònic i sanguinari. 

Les festes celebrades a les tres capitals basques, i en altres localitats menors, tenen nombrosos seguidors, tot i que la quantitat va decreixent. Amb tot, a Sant Sebastià es van esgotar els abonaments el mes d’agost passat en una fira que va servir de termòmetre per mesurar la fidelitat dels aficionats. Bé és cert que els organitzadors, en un intent d’abocar tota la carn a la graella, van posar al cartell el Juli José Tomás. I ja han anunciat que estan treballant, malgrat tot, en el cartell de la fira de l’any que ve. 

Catalunya, blindada