"A les cases es llença menjar perquè ja no es cuina com abans"

La cuinera Ada Parellada defensarà aquest dimecres al Congrés que es puguin reaprofitar els excedents dels menjadors escolars

icoy35951359 alimentacion161018183128

icoy35951359 alimentacion161018183128 / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Ada Parellada (Granollers, 1967) és cuinera, escriptora i divulgadora gastronòmica. I, d'un temps ençà, també és una ferma activista a favor d'aprofitar més bé els aliments. Parellada ha aprofitat aquest dimarts per preparar al seu restaurant un centenar de croquetes, amb què pensa obsequiar els diputats del Congrés.

¿Per què unes croquetes? ¿Quin sentit tenen? Doncs perquè les croquetes són un dels millors exemples de menjar reaprofitat. Són un aliment fet a partir d'altres productes ja elaborats i les hem convertit en un símbol de la nostra campanya. Utilitzem el ‘hashtag’ #croquetesil·legals.

¿Què espera d'aquesta trobada amb els polítics? Que prenguin consciència que no té cap sentit el que s'està produint en aquests moments. Tenim una llei que és molt dràstica, massa estricta... Suposo que quan es va dictar eren altres temps, les neveres i les mesures de seguretat alimentàries no eren les d'ara, i potser s'havien comès excessos, però jo crec que ara es podria flexibilitzar.

Notícies relacionades

Però el malbaratament més gran, almenys això diuen les estadístiques, l'estan fent les famílies... És cert, el fet que a les cases es llenci tant de menjar és la conseqüència d'haver trencat la cadena de transmissió culinària que hi ha hagut sempre entre les generacions. La incorporació de la dona al món laboral, que em sembla estupenda, fa que ja no es cuini com abans i, per tant, tampoc es compren els productes com abans. Es planifica menys i sobra menjar.

Abans també ens feien acabar-nos el que hi havia al plat. ¡Tampoc és qüestió d'afartar els nens! No parlem d'això. Tampoc parlem de fer caritat amb els pobres. Parlem d'una qüestió més ètica, de saber consumir en la justa mesura, sense excessos, ni malbarataments innecessaris.