Festa polèmica

'Encierros' amb 4x4 a l'Alcarria, una pràctica brutal de la qual es fa ressò el diari 'The Sun'

El diari britànic ha reproduït un vídeo esgarrifós divulgat pel Partit Animalista a la seva pàgina web

Vídeo dels ’encierros’ amb vehicles que es porten a terme a l’Alcarria i que ha sigut publicat pel Partit Animalista a la seva pàgina web. / periodico

1
Es llegeix en minuts

La brutal modalitat dels 'encierros' que es porten a terme en diversos pobles de l'Alcarria (Guadalajara) amb vehicles 4x4, tractors, cotxes convencionals i fins i tot amb motos i quads ha sigut recollida pel diari britànic 'The Sun' en un reportatge dies després que el Partit Animalista (PACMA) pengés a la seva pàgina web un vídeo en què es denunciava aquesta pràctica, que vulnera la normativa que regula aquest tipus d'activitats.

El Partit Animalista ha explicat que el vídeo documenta en un reportatge cinc 'encierros' pel camp gravats durant l'estiu del 2015 als municipis de Jadraque, Romancos, Málaga del Fresno i Yunquera de Henares, que s'han convertit en "un autèntic ral·li contra els toros”.

PERSEGUITS I EXHAUSTOS

En les imatges es veu els animals esgotats, desorientats i espantats. Perseguits per desenes de cotxes, quads, motos i tractors, els participants els donen cops amb vares, pals, pedres i fins i tot amb paraigües.

El Partit Animalista denuncia que aquests 'encierros' “poden durar fins a tres hores, cosa que provoca un esgotament extrem als toros, que fisiològicament no estan acostumats a un exercici físic tan extrem, i que moltes vegades cauen esgotats. En aquell moment, els maten d'un tret”.

El PACMA assegura que cada any se celebren més de 100 'encierros' d'aquest tipus en 70 localitats de Guadalajara i afirma que només el 31% de les localitats on tenen lloc els ‘ral·lis de toros’  superen els 1.000 habitants i que el 45% no arriba ni tan sols als 300. “El PSOE governa en el 56% d'aquests ajuntaments, i el PP, en el 34%”, afegeixen.

INCOMPLIMENT DE LA NORMATIVA

Notícies relacionades

Els defensors dels animals denuncien, a més, que en aquests 'encierros' “s'incompleix sistemàticament” el Reglament de Festes Taurines populars de Castella-la Manxa, que en l'article 31 obliga a la delimitació de la zona de l''encierro' “mitjançant procediments considerats eficaços i suficients”, i es prohibeix “l'accés a aquesta zona de qualsevol vehicle que no sigui de l'organització de la festa”.

El PACMA ha advertit que emprendrà accions legals contra tots els ajuntaments on s'ha dut a terme aquest tipus d''encierro', i ha sol·licitat una reunió amb el conseller d'Hisenda i Administracions Públiques de Castella-la Manxa i el director general de Protecció Ciutadana per exigir-los que es prohibeixi aquesta pràctica.