VIGÍLIES DE LA CIMERA DE MARRÀQUEIX

L'acord del clima de París, a punt de la ratificació

La UE dóna llum verda a la confirmació dels compromisos contra l'escalfament global

Si Índia fa el pas aquest cap de setmana, el pacte ja estarà beneït

icoy24164438 cambio climatico160930180205

icoy24164438 cambio climatico160930180205 / KACPER PEMPEL

3
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

Hi havia certa incertesa sobre la postura que adoptaria Polònia, però finalment Varsòvia ha deixat de banda les seves reserves inicials i els 28 ministres de medi ambient de la Unió Europea van donar ahir via lliure unànimement a la ratificació de l’acord sobre el canvi climàtic de París. Després de l’aval de la Xina i els Estats Units, dos dels principals països contaminants del món, la Unió Europea no volia quedar-se enrere en els seus compromisos i d’aquí ve que hagi optat per un procediment inèdit i accelerat per arribar a la pròxima cimera del clima de Marràqueix –entre el 7 i el 18 de novembre– amb un missatge fort del bloc europeu.

«El que alguns consideraven impossible és ara una realitat», va valorar satisfet al seu compte de Twitter el president de la UE, Donald Tusk. «Diuen que Europa és molt complicada per posar-se d’acord amb rapidesa. La decisió d’avui [per ahir] mostra de què va Europa: unitat i solidaritat. Estem arribant a un període crític per a una acció decisiva sobre el clima», va anunciar el comissari de clima i energia, Miguel Arias Cañete. «Aquesta decisió augmenta la probabilitat que la conferència de les parts que se celebrarà a Marràqueix al novembre tingui èxit», va afegir el ministre eslovac i president de torn del consell.

La pròxima etapa ara serà l’aprovació de la decisió al ple del Parlament Europeu dimarts vinent, dia 4 d’octubre, tal com va anunciar el portaveu del president Martín Schulz. Si rep via lliure, un dia després, el consell podrà acabar el tràmit per procediment escrit i estarà en disposició de dipositar la ratificació del bloc europeu davant les Nacions Unides, un pas absolutament necessari perquè el compromís tingui aval legal.

FER BAIXAR LA TEMPERATURA

L’objectiu del pacte post-Kyoto, tancat el desembre del 2015 a París, és mantenir l’augment de la temperatura mundial per sota de dos graus respecte dels nivells preindustrials i redoblar els esforços dirigits a limitar aquest augment a 1,5 graus. Segons el compromís adquirit, l’entrada en vigor del pacte tindrà lloc 30 dies després d’aconseguir un doble objectiu: la ratificació en almenys 55 països que representin almenys el 55% de les emissions mundials.

Fins ara, hi ha 61 països firmants que ja han acabat el procés però només representen el 47,79% de les emissions. Això significa que si volen sorprendre a Marràqueix amb un gran gest polític en la lluita contra el canvi climàtic és necessari aconseguir noves ratificacions de països que sumin almenys un 7,21% addicional. 

Europa representa el 12% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle del planeta però a títol individual només hi ha set Estats membres que han acabat el procés. Es tracta de França, Àustria, Eslovàquia, Hongria, Alemanya, Malta i Portugal dijous passat, que sumen entre tots ells un 4,57% de les emissions. L’ONU encara no ha computat la seva ratificació. Un percentatge insuficient si no fos perquè s’espera que l’Índia (5,1%) formalitzi també aquest diumenge la ratificació, cosa que permetria superar el llindar del 55%. A mésa més, el Canadà també ha anunciat la seva intenció de fer-ho aviat.

Notícies relacionades

Hi ha altres països que mantenen el seu compromís de complir com més aviat millor. És el cas de Luxemburg, que aspira a concloure el tràmit abans de l’inici de la cimera. La ministra espanyola en funcions, Isabel García Tejerina, ha assenyalat que Espanya ho té «tot preparat» a nivell administratiu per ratificar-lo. Polònia, un dels països que més pegues hi havien posat, havia reclamat garanties als seus socis sobre la manera com es repartirà l’esforç però finalment la declaració final pactada ha sigut avalada pels 28 estats memebres de la UE .

Si la UE, que ha negociat en nom de tots els Estats membres l’acord, no ratifica el pacte en el moment de la seva entrada en vigor no podria participar en la primera reunió que podria tenir lloc durant la conferència de Marràqueix. «La ratificació no és l’objectiu final. Ara fa falta aplicar-lo», ha advertit Arias Cañete.