NOVES CONDICIONS D'ÚS

WhatsApp compartirà dades amb Facebook ho vulgui l'usuari o no

L''app' de missatgeria donarà a la xarxa social informació de números, ús i freqüència de connexió

Els responsables de la privacitat a Europa tenen en el punt de mira la ineludible transferència de dades

icoy33439180 whatsapp facebook160929174529

icoy33439180 whatsapp facebook160929174529 / JUSTIN SULLIVAN

2
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

Els usuaris de WhatsApp compartiran dades amb Facebook encara que no hagin acceptat compartir el seu número de telèfon amb l’empresa de Mark Zuckerberg. El nou propietari ha actualitzat els termes d’ús de l’app de missatgeria mòbil de manera que l’usuari ha d’acceptar que «alguna informació» és compartida, com per exemple «el número de telèfon que fa servir la gent per connectar-se a WhatsApp, a més a més de quan i amb quina freqüència utilitzen el nostre servei», ha afirmat un portaveu de la companyia a EL PERIÓDICO.

    

La firma sosté que utilitzarà aquestes dades per «comprendre (o estudiar) l’ús de serveis, assegurar els sistemes informàtics i lluitar contra l’'spam'», a més a més de l’abús en els seus serveis. «Això ens permet millorar el rendiment de les nostres 'app' i coordinar-les millor», afegeix. I assegura que els usuaris «han tingut 30 dies per acceptar la nova política i els termes de servei per seguir utilitzant l’'app'». No comenta res sobre altres paràmetres habituals com la localització, l’idioma i el dispositiu que solen també emmagatzemar-se.

CONDICIONS POC CLARES

Les condicions d’ús que publiquen a la seva web no deixen aquest extrem tan clar. Encara que recalquen que «WhatsApp ara és part de Facebook» i asseguren que treballen «junts per millorar serveis i ofertes, com per exemple combatre l’'spam' a través d’'app', crear suggeriments de productes i mostrar ofertes rellevants i anuncis a Facebook», però deixen altres funcions entre línies. Només deixen clar que «res del que comparteixis a WhatsApp, incloent-hi els teus missatges, fotos i informació del compte, serà mostrat a Facebook» i el mateix passa a WhatsApp, en què les converses ara van encriptades.

    

«Hi ha dos consentiments: l’autorització a Facebook perquè ofereixi anuncis (que és el que es pot negar) i l’accés general a l’'app', que no hi ha manera de desactivar perquè ara ells són els nous amos», recorda l’advocat Eduard Blasi, expert en temes de privacitat. Aquest segon és el que ara obliga WhatsApp a acceptar els usuaris, i el que més problemes pot donar a la companyia de Mark Zuckerberg, que ja sap què és lidiar amb Brussel·les.

    

I és que la protesta legal només acaba de començar. Si l’autoritat de dades d’Hamburg (Alemanya) va prohibir dimecres a l’empresa de Zuckerberg compartir dades dels usuaris de WhatsApp amb Facebook, Itàlia va anunciar ahir que obre una investigació sobre quina mena de dades es comparteixen, com ja està fent Espanya, com les aconsegueix i si la seva política de cancel·lació compleix la norma europea, on no caduca.

    

Notícies relacionades

El Grup 29, l’organisme que consensua polítiques de privacitat a Europa, té previst reunir-se per discutir el tema. També hi ha queixes als Estats Units i a l’Índia, on un 'lobby' defensor de la privacitat ha portat l’assumpte als tribunals.

PRESTACIÓ DE SERVEIS

De moment, no hi ha constància d’usuaris que s’hagin trobat sense poder accedir al WhatsApp que ja tenien descarregat tot i haver omès acceptar les noves condicions d’ús, encara que els experts recorden que aquestes condicions no són res més que un contracte de prestació de serveis que cada un redacta com vol. «El que no és acceptable és com han informat sobre les noves condicions ni la forma d’aconseguir el consentiment, que el nou reglament europeu de protecció de dades obliga que sigui explícit i molt transparent i clar», assenyala a títol personal Maria Àngels Barbarà, directora de l’Autoritat de Protecció de Dades