Multa de 150 euros per demanar a un revisor de Renfe que tractés amb respecte un immigrant

La Conselleria de Territori imposa una sanció a un viatger per "obstruir" la feina de l'interventor

Una testimoni confirma que el multat només va reclamar que es parlés amb educació al passatger estranger

 

  / ANNA MAS

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Juan Manuel López, un enginyer de 57 anys, viatjava en un tren de la línia RG-1 -que uneix l'Hospitalet de Llobregat amb Portbou- el 8 de setembre del 2015. Quan el comboi va arribar a l'estació de Malgrat es va desencadenar una discussió entre el revisor i un viatger d'origen africà. L'interventor no acceptava el seu bitllet i li demanava que baixés del tren. Segons assegura a EL PERIÓDICO l'enginyer, el revisor es dirigia a aquest passatger "de forma altiva" i "faltant-li al respecte". Per això va decidir intervenir-hi, per dir-li "únicament" que "fes la seva feina" però que s'abstingués de "maltractar-lo".

El revisor, que “havia aturat la marxa del tren” perquè el passatger africà accedís a baixar, va reaccionar exigint a Juan Manuel López que s'identifiqués. Els altres viatgers van començar a mostrar el seu malestar pel retard que la situació estava generant. L'interventor va acabar cridant els Mossos d'Esquadra, que es van presentar a l'estació de Malgrat. A petició d'aquest últim, la patrulla policial va identificar l'enginyer.

MULTA DE LA GENERALITAT 

El 18 de gener, la Conselleria de Territori i Sostenibilitat va comunicar a Juan Manuel López que havia sigut sancionat amb una multa de 150 euros “per obstruir l'actuació dels serveis d'inspecció” d'aquell tren. El mateix afectat havia presentat una queixa a Rodalies que, segons li van notificar, obriria una investigació de l'incident. "Mai em van dir com va acabar aquesta última", lamenta. 

L'enginyer, tal com prova amb les successives cartes intercanviades amb el director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, va al·legar en tres ocasions, fins que el 27 de juliol va rebre la resolució final, contra la qual ja no podia recórrer. En aquesta, la conselleria li aclareix que, segons l'informe elaborat per Rodalies Renfe, el revisor "té autoritat" per ordenar a un viatger que baixi del tren i que ell va ser sancionat perquè va animar el passatger africà "a no abandonar" el comboi i el "va incentivar" a desafiar el revisor. En aquesta tercera carta també se li comunica que aquesta versió de l'interventor ha resultat “acreditada” mentre que ell no ha aportat “elements de prova” que "la desvirtuïn".

SUPORT D'UNA PASSATGERA

En l'última al·legació, Juan Manuel López havia inclòs les dades d'una passatgera que viatjava al mateix vagó i que va presenciar l'incident. Aquesta dona és Mercè Zorrilla i, en declaracions a aquest diari, ha confirmat que no coneixia el multat i que l'enginyer es va limitar a demanar a l'interventor que tractés “amb respecte” el passatger africà. “Va ser el que va actuar amb més educació durant aquell episodi”, assegura la testimoni.

Notícies relacionades

“Probablement el revisor tenia raó i el bitllet del passatger africà no era vàlid. Però el va tractar amb menyspreu i això va ser l'única cosa que li va recriminar ell”, subratlla. 

Juan Manuel López ja ha pagat la sanció de 150 euros, perquè hi havia “risc d'embargament”, i ara es planteja emprendre accions legals contra la Conselleria de Territori. El problema és que no resultarà “barat” assumir els costos que implicaran. Si ho acaba fent, no serà "pels 150 euros" sinó "per denunciar la impunitat de l'interventor”, aclareix.