Moxie Marlinspike, l'home que ho encripta tot

El mateix informàtic està rere els sistemes d'encriptació de WhatsApp, Google Duo i Signal

cjane35286546 moxie marlinspike y edward snowden160901190634

cjane35286546 moxie marlinspike y edward snowden160901190634

1
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

Darrere del protocol d'encriptació de WhatsApp, de Google i de Signal hi ha un nom: Moxie Marlinspike, el pseudònim d'un informàtic nord-americà amb rastes, que prefereix passar el temps navegant (en va aprendre sol i ara és capità de iot i transporta mercaderies), viatjant i veient futbol americà. O almenys això explica al seu blog, que té una mica deixat en favor de les xarxes socials.

Notícies relacionades

Marlinspike, de qui es desconeix el seu autèntic nom, és actualment l'heroi dels partidaris de protegir la privacitat informàtica i personal. Creador de Signal a partir de dues aplicacions seves anteriors (Redphone i Textsecure), ha sigut cap de tecnologia de Twitter i ha desenvolupat l'encriptació punt a punt de WhatsApp. També ha participat en la de Duo, la nova 'app' de missatgeria que acaba de llançar Google. Totes utilitzen el mateix protocol que Signal, l'aplicació recomanada per Edward Snowden com la més segura i una forma brillant, segons els experts, de superar el PGP, el sistema que s'usava per xifrar els correus electrònics als anys 90.

Per a Marlinspike, que abjura dels emprenedors tecnològics del Silicon Valley i té un passat d'anarquista nòmada, la tecnologia d'encriptació ha d'estar en mans de tothom perquè, diu, "els terroristes ja saben com protegir-se, el que no en sap és el ciutadà corrent". En la seva opinió, tothom ha de poder trencar la llei en algun moment "perquè si no no hi hauria campanyes per legalitzar el matrimoni homosexual o la marihuana, perquè han sigut coses prohibides però que la gent fa", va argumentar recentment en una conferència de seguretat.