Canonades al mar

La majoria d'al·legacions presentades contra el projecte Medsalt-2 incideixen en els danys que els sondejos causen a cetacis, tortugues i altres espècies

fcosculluela25186089 protestors march and chant during a demonstration in palma d160817190753

fcosculluela25186089 protestors march and chant during a demonstration in palma d160817190753 / JAIME REINA

2
Es llegeix en minuts
Ferran Cosculluela
Ferran Cosculluela

Periodista

ver +

Les administracions i les associacions conservacionistes que han presentat al·legacions han esgrimit raons de pes per oposar-se al projecte de prospeccions sísmiques Medsalt-2. La direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient balear argumenta que la zona on s’han de portar a terme els sondejos «està a prop d’espais pròxims a la Xarxa Natura 2000», en els quals s’ha constatat la presència de tortugues 'Caretta careta' (d’interès comunitari) i diverses espècies de cetacis, entre altres, «que poden patir danys pels polsos acústics d’alta intensitat» necessaris per a la confecció del mapa cartogràfic del sòl marí.

    

La conselleria també sol·licita que s’ampliï la llista d’organitzacions a les quals es consulti la conveniència del projecte, per incloure-hi entitats conservacionistes especialitzades com Oceana o Tursiops, així com «els representants de les flotes autoritzades per a la pesca de la tonyina» i també del sector recreatiu.

IMPACTE ACÚSTIC

L’organització ecologista WWF Espanya exposa que hi ha una necessitat urgent de realitzar una avaluació ambiental estratègica de tots els projectes de sísmica marina previstos en aigües del Mediterrani, perquè aquestes activitats «són una font constant de conflictes i un risc per a la sostenibilitat dels recursos marins». En concret, assenyala que el projecte Medsalt-2 comprèn un corredor de migració de cetacis i afecta les espècies que hi transiten.

    

Caladors en perill

Aliança Mar Blava adverteix que els sondejos sísmics provoquen danys físics, alteracions de comportament i un increment de l'estrès de la majoria dels peixos, inclosos els que es pesquen als caladors de l'arxipèlag. Això provoca canvis en la distribució horitzontal i vertical de la fauna marina i en l'abundància de peixos, amb una reducció de captures, especialment en els exemplars de gran talla.

Aliança Mar Blava denuncia que el soroll que generen els canons d’aire comprimit que s’utilitzen en les prospeccions «tindrà unes conseqüències fatals per a la fauna marina, incloent-hi les balenes i els dofins, així com també per als peixos d’interès comercial». També reclama que es tinguin en compte els impactes significatius que tindran en els cetacis d’hàbits profunds, com el catxalot, el zífid de Cuvier, el cap d’olla comú, el cap d’olla gris i el rorqual.

    

En les conclusions que exposa en la resolució publicada ahir al 'BOE', el Ministeri de Medi Ambient admet que la zona a explorar al Medsalt-2 està a prop d’espais pertanyents a la Xarxa Natura 2000. De fet, segons la cartografia aportada pels promotors, diversos transsectors dels sondejos estan en l’àmbit territorial de tres espais protegits.

    

Medi Ambient també considera que, en el document ambiental entregat al Govern, els impulsors del projecte «no han establert de forma clara l’àrea d’exclusió necessària per a la no afecció a cetacis i tortugues», i que tampoc es pot garantir que no n’hi haurà sobre altres espècies marines d’interès com la tonyina.

Notícies relacionades

    

A més a més, el ministeri detecta serioses deficiències en el programa de vigilància ambiental dels promotors, ja que, entre altres aspectes, no es pot descartar que en les hores diürnes de bona visibilitat es pugui afectar cetacis d’hàbits profunds no detectats. 

Temes:

Balears Petroli