Un capellà pederasta brasiler apareix penjat a la presó

La setmana passada va ser acusat d'abusar sexualment de dos nens i va tornar a ser empresonat

2
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

La pederàstia torna a esquitxar l'Església catòlica del Brasil. Diumenge al matí, el pare Bonifácio Buzzi, de 57 anys, va aparèixer penjat a la seva cel·la del centre penitenciari de Tres Cors a l'estat de Minas Gerais. Un dia abans, el sacerdot havia sigut arrestat quan intentava sortir del país després d'una nova acusació de pederàstia, aquesta vegada contra dos nens de 9 i 13 anys.

Buzzi no era un capellà pedòfil qualsevol. La seva llarga història d'abusos a la ciutat de Mariana, on va agredir sexualment desenes de nens a la parròquia local, li va valer una condemna exemplar de 20 anys de presó. El seu cas va despertar tal enrenou que va ser un dels religiosos esmentats a la pel·lícula ’Spotlight’. Aquesta cinta, dirigida per Thomas McCarthy i guanyadora de l'Oscar a la millor pel·lícula del 2015, mostra la investigació periodística de l'equip del mateix nom del diari ‘Boston Globe’ per destapar una trama de pederàstia eclesial ocultada per l'Arxidiòcesi de Boston. El de Buzzi és un dels molts casos de religiosos pederastes d'arreu del món citats al final del film.    

CONDEMNA A CASA

Malgrat que Buzzi va passar a ser conegut mundialment pels seus abusos a menors, el sacerdot feia una vida relativament normal. Després de complir condemna entre el 2007 i el 2015, va aconseguir permís per complir la resta de condemna a casa. Però Buzzi era un pederasta compulsiu. A penes uns mesos després de ser allibertat, els primers rumors a la petita ciutat de Tres Cors es van multiplicar. Conscient que les famílies dels menors acabarien denunciant-lo va marxar a l'estat de Santa Catarina, des d'on pretenia travessar la frontera amb Argentina.

Notícies relacionades

El seu retorn a la presó va ser massa per a ell. Buzzi va utilitzar els llençols de la seva cel·la per fabricar-se una 'teresa', nom com denomina al Brasil aquest tipus de cordes improvisades i que són el tipus més comú de suïcidi o assassinat (a vegades són els altres reclusos els que pengen violadors i pederastes) a les presons del país. "El detingut es trobava sol a la seva cel·la en el moment de la seva mort", va voler tancar l'informe de la Policia Civil que probablement no trigarà gaire a donar el cas per tancat.

Malgrat que el Brasil contínua sent la principal reserva catòlica del món, amb més de 133 milions de fidels, el pes del Vaticà ha començat un ràpid declinar. L'omnipresència de les esglésies evangèliques a les comunitats més desafavorides del país, molt més pròximes amb les necessitats dels feligresos que l'Església catòlica, unit als escàndols sexuals han minvat la influència de la totpoderosa Santa Seu a Amèrica Llatina. Sens dubte, el dramàtic final de Buzzi tampoc ha ajudat a millorar la imatge de la institució