El col·legi on va esclatar l'escàndol de pederàstia dels Maristes perd dues classes de P3

Ensenyament suprimeix dues unitats d'educació infantil a l'escola de Sants-les Corts, al no arribar al mínim d'inscrits

A la mateixa zona, l'escola pública Barcelona obrirà un grup extra, mentre que la concertada Manyanet manté alumnes

 

  / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La Conselleria d’Ensenyament ha ordenat suprimir dues classes d'educació infantil d'un dels tres col·legis maristes afectats per l'escàndol de pederàstia desvelat per aquest diari i en què ja consten denúncies de 43 alumnes i exalumnes contra 12 professors i un monitor de menjador. La reducció ha recaigut sobre l'escola de Sants-les Corts, que no ha aconseguit matricular el nombre mínim d'alumnes per mantenir els quatre grups de P3 amb què comptava fins ara. La mesura implica que els Maristes deixaran de percebre els fons públics que l'Administració destinava a les dues classes desaparegudes, encara que manté la subvenció per a la resta de cursos.

La Generalitat argumenta la decisió, recollida en una ordre firmada per la consellera Meritxell Ruiz i publicada el 27 de juliol al ‘Diari Oficial de la Generalitat’, en el fet que “el nombre d'alumnes resultant del procés de matriculació no justifica el manteniment d'algunes unitats concertades” i recorda als titulars del centre educatiu, la Fundació Champagnat, que poden presentar un recurs contenciós administratiu.

La fundació que gestiona  les escoles maristes confia a 'salvar' almenys una de les classes suprimides amb les matriculacions d'última hora

La congregació religiosa espera que "amb les matrícules que s'han produït a última hora" aconseguirà mantenir "almenys una de les dues unitats amenaçades", ha indicat un portaveu, que no ha precisat, però, quants estudiants s'haurien matriculat a l'escola després del termini oficial. 

LA PÚBLICA GUANYA PLACES

Encara que el descens d'estudiants inscrits per fer P3 aquest any acusat al conjunt de Catalunya ha sigut del 12,3% respecte al curs passat, a la zona de Sants-les Corts, el Consorci d’Educació de Barcelona ha hagut d'obrir una línia o classe addicional (un bolet) a l'escola pública Barcelona, situada a quatre minuts escassos a peu dels Maristes, per atendre l'augment de demanda que ha registrat aquest centre. El col·legi Barcelona tindrà el curs vinent 74 alumnes de P3, mentre que els Maristes escolaritzaran 45 nens, ha indicat el consorci.

¿Això significa que hi ha hagut a les Corts un transvasament d'alumnes de la concertada a la pública, com ha passat en altres barris de Barcelona? Si hagués sigut així, també l'altre col·legi religiós que hi ha al barri, el Pare Manyanet, hauria d'haver registrat una disminució de matrícula, però en aquest cas, a diferència dels Maristes, es mantindran les tres classes de P3 que l'escola té concertades.

Perdre de cop dos grups d'un mateix curs, com li ha passt a primer d'infantil als Maristes de Sants-les Corts (la meitat dels que tenien el curs passat), no és habitual. Quan Ensenyament decideix tancar aules a la concertada sol fer-ho gradualment, suprimint els grups d'un en un. És el que els ha passat també als Maristes al col·legi de Badalona, el Champagnat, que el curs vinent tindrà un grup de P3 menys. Tampoc en aquest cas la matrícula ha arribat al nombre mínim d'alumnes per aula exigit per Ensenyament per mantenir el concert.

UN MÍNIM DE 20 ALUMNES

Notícies relacionades

Aquesta ràtio és actualment de 20 estudiants per grup en el cas de l'ensenyament infantil i primari (i de 25 en l'ESO), segons recull una resolució de la consellera Ruiz del 9 de març passat. Únicament en casos molt concrets, en especial en àrees d'alta complexitat social, s'autoritza a una escola concertada mantenir la subvenció per sota de la xifra mínima d'alumnes.

El col·legi dels Maristes de Sants-les Corts, on el curs passat estudiaven més de 1.460 alumnes, va oferir el març passat, poques setmanes després que se sabés la confessió de l'exprofessor de gimnàstica Joaquim Benítez, un total de 68 places de P3. Després del procés de preinscripció, l'escola va registrar 42 peticions de nous alumnes. L'any anterior n'havia tingut 51, el 16% més que aquest 2016, encara que finalment es van cobrir totes les places. En canvi, segons informa l'escola, per ingressar en algun dels cinc cursos oferts per a primer d'ESO hi ha hagut llistes d'espera.