Elevat risc d'incendi a Catalunya durant el cap de setmana pel fort vent

Protecció Civil posa en alerta l'Empordà, Tarragona i les Terres de l'Ebre

unnamed

unnamed

1
Es llegeix en minuts

Protecció Civil de la Generalitat ha emès una prealerta del pla especial d'emergències Infocat per l'elevat risc d'incendis forestals a Catalunya, que s'agreujarà des d'aquest divendres a causa del vent, la baixada de l'índex d'humitat relativa i també per la gran mobilitat de vehicles en aquestes dates.

En coordinació amb els Bombers de la Generalitat i el Cos d'Agents Rurals, Protecció Civil informa que són set les comarques que estan en més situació de risc: el Baix i l'Alt Empordà, al nord de Catalunya, el Baix Camp i el Priorat, al sud de Tarragona i, a les Terres de l’Ebre, el Baix Ebre, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

Per una altra banda, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha decidit incrementar les mesures restrictives a les comarques més afectades, i ha restringit el pas a zones naturals protegides i ha suspès activitats que poden incrementar el perill de foc.

ALT RISC A L'EMPORDÀ

Segons la previsió, el perill d'incendis serà molt alt al nord-est català a causa de l'entrada del vent de tramuntana des de l'Empordà i també, encara que menys, al sud de Catalunya, pel mestral.

En aquestes localitats, el Cos d'Agents Rurals realitzarà controls per possibles columnes de fum als terrenys forestals i agrícoles situats a menys de 500 metres de zones boscoses. Els agents també vigilaran que no es portin a terme activitats que suposin risc d'incendi.

REFORÇ DELS DISPOSITIUS PREVENTIUS

Davant l'augment de la perillositat prevista per a aquest cap de setmana, Agricultura ha decidit reforçar els controls d'accessos, tant a peu com en cotxe, del massís de Montgrí, situat entre l’Alt i el Baix Empordà, a partir d'aquest divendres.

Notícies relacionades

A més d'aquest espai protegit, també es controlen un total de vuit municipis empordanesos amb altes possibilitats d'incendi. De moment, ja s'han suspès totes les activitats que poden generar accidents i s'efectuaran vigilàncies constants, ja que s'ha activat el nivell 3 de riscos per incendi.

El 90% dels incendis forestals s'originen com a conseqüència de l'activitat humana, ja sigui accidental o per cometre imprudències. Per minimitzar els riscos, tant Agricultura com Protecció Civil aconsellen evitar les zones forestals durant les hores de màxima insolació, així com circular amb vehicles de motor o usar màquines agrícoles en aquests intervals del dia. També demanen que s'extremi la precaució i, si es veu fum, trucar al 112 de forma immediata.