REIVINDICACIÓ SOCIAL

Al carrer amb orgull

Un miler de persones es manifesten per la pluralitat sexual a Barcelona en un acte essencialment reivindicatiu

A Madrid, amb un caràcter més festiu i colorista, desenes de milers de persones han celebrat la seva desfilada de l'Orgull Gai

fcasals34548791 barcelona manifestacion gay parade de militantes calle pela160702210620

fcasals34548791 barcelona  manifestacion gay parade de militantes calle pela160702210620
 

/

1
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +

Reivindicació pura i dura enfront de l’exhibició de gresca multicolor. Dues maneres de lluir l’orgull gai. L’una a Barcelona i l’altra a Madrid. La primera, amb uns 1.000 seguidors, segons la Guàrdia Urbana. La segona, amb desenes de milers de persones col·lapsant la capital d’Espanya. En comú: la reivindicació dels drets del col·lectiu LGTBI.

    A Barcelona, el centre de la ciutat va recuperar ahir a la tarda el seu caràcter més reivindicatiu. A la tradicional manifestació convocada per la Comissió Unitària 28 de Juny s’hi va sumar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La marxa ha clamat pel reconeixement de les plurisexualitats, és a dir, pel fet que una persona pugui sentir-se sexualment atreta per persones de sexes diferents i, per tant, no sigui ni hetero ni homo, una realitat molt invisible encara.

    Poc després de les 18.45, després d’un minut de silenci per la tragèdia d’Orlando, la manifestació va sortir de la plaça d’Universitat, va baixar per la Rambla i va arribar a la plaça de Sant Jaume.

La plurisexualitat

Al finalitzar la manifestació, al voltant de les 20.15 hores, un altre minut de silenci. Aquesta vegada, en record de l’empresari Juan Andrés Benítez, que va morir a cops dels Mossos el 2013. I la lectura d’un manifest en què s’ha reivindicat: «Les dones plurisexuals tenim més vulnerabilitat davant de les violències masclistes i els abusos ja que no es té en compte el nostre propi plaer sexual i se’ns llegeix com a sempre disponibles per l’imaginari heteropatriacal».

Notícies relacionades

    En definitiva, s’ha clamat perquè el món accepti les persones plurisexuals tal com són, i que quan es preguntin si els agraden les peres o les pomes, puguin respondre, com reivindica un dels seus eslògans: «Entre poma o pera, escullo macedònia».

    A diferència de l’any passat, la manifestació barcelonina no ha coincidit amb la del festival Pride, un model exportat dels EUA que impulsa des del 2009 l’Associació Catalana d’Empreses per a Gais i Lesbianes (Acegal). És una altra forma d’entendre la celebració del dia de l’Orgull Gai que, reivindicacions a part, aporta uns bons ingressos a hotels, saunes, discos i altres ofertes per al públic homosexual. Aquesta desfilada tindrà lloc dissabte que ve, a les cinc de la tarda, i sortirà de la plaça d’Espanya.